Recenzje
4
przegl─ůd

Recenzja OPPO A72 - dobry bud┼╝etowy smartfon

by 23. Listopada 2020

Na pocz─ůtku czerwca OPPO zaprezentowa┼éo dwa nowe bud┼╝etowe smartfony. Jednym z nich jest OPPO A72, kt├│ry chce zdoby─ç wydajny Snapdragon 665, ultra-wyra┼║ny poczw├│rny aparat 48 MP AI i wysok─ů wydajno┼Ť─ç baterii 5000 mAh.

W tej recenzji podkre┼Ťlono, w jaki spos├│b smartfon pasuje do wysoce konkurencyjnego segmentu ┼Ťredniej klasy.

Przegl─ůd
producent

OPPO

Nazwa produktu

OPPO A72

Spezifikationen

Procesor i pami─Ö─ç
Procesor: Qualcomm Snapdragon 665
GPU: Adreno 610
RAM: 4GB (LPDDR4x)
Pami─Ö─ç wewn─Ötrzna: 128GB (UFS2.1)
Rozszerzenie pami─Öci: Tak

Pokaz
Przek─ůtna ekranu: 6.5 cali
Rozdzielczo┼Ť─ç wy┼Ťwietlacza: 2400 x 1080 pikseli
Typ wy┼Ťwietlacza: TFT-LCD
Screen Protector: Unknown
Multitouch: palce 10

Foto
Główny aparat: 48 MP (rozmiar 1 / 2.8 '', przysłona f / 1.7)
Ultra szeroki k─ůt: 8 MP (rozmiar 1/4 '', przys┼éona f / 2.2)
Czujnik makro: 2 MP (rozmiar 1/5 '', przysłona f / 2.4)
Czujnik głębi: 2 MP (rozmiar 1/5 '', przysłona f / 2.4)

Aparat przedni: 16 MP (rozmiar 1 / 3.1 '', przysłona f / 2.0)

sie─ç
Typ karty SIM: podw├│jna karta Nano-SIM + MicroSD
Rozmiar karty SIM: Nano SIM
eSIM: Nie.

GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
WCDMA: Bands 1/2/4/5/6/8/19
FDD-LTE: Bands 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/26/28/66
TD-LTE: Zespoły 38 / 39 / 40 / 41

Bezprzewodowy
Wi-Fi: 802.11 a / b / g / n / ac
Bluetooth: 5.0
GPS: Tak

czujniki
* Czujnik ┼Ťwiat┼éa otoczenia
* Akcelerometr
* Czujnik zbli┼╝eniowy
* ┼╝yroskop
* Czytnik linii papilarnych (z boku)
* NFC

akumulator
Bateria: 5.000 mAh
Funkcja szybkiego ładowania: 18 wat
Sklep Qi: nie

Inny
System operacyjny: Android 10 (ColorOS)
Po┼é─ůczenie: USB-C, 3.5 mm audio
Rozmiar: 162 x 75.5 x 8.9mm
Waga: 192g

Zakres dostawy

1x OPPO A72
1x słuchawkowy
Kabel USB 1x
Adapter 1x
1x pin karty SIM
Osłona ochronna 1x
1x folia ochronna na wy┼Ťwietlaczu
Przewodnik szybkiego startu 1x
Karta gwarancyjna 1x

Test: OPPO A72

Zaktualizuj 23. Listopad 2020

Amazon, Saturn i Sklep z urz─ůdzeniami AGD masz OPPO A72 obecnie tylko 175,88 Euro w ofercie. Cena por├│wnawcza wynosi┼éa ostatnio oko┼éo 194 euro. Wszystkie oferty znajdziesz na ko┼äcu artyku┼éu w Por├│wnywarka cen.

Portfolio produkt├│w OPPO r├│wnie┼╝ sukcesywnie ro┼Ťnie na rynkach lokalnych. Smartfony OPPO s─ů teraz reprezentowane we wszystkich przedzia┼éach cenowych. Opr├│cz wysokiej klasy modeli z serii Find, ┼Ťredniej klasy serii Reno, Ekonomiczna seria A.kto te┼╝ to OPPO A72 s┼éucha┼é.

Projekt i wykonanie

Gwia┼║dziste niebo w twojej d┼éoni - Tym zwi─Öz┼éym zdaniem OPPO opisuje konstrukcj─Ö OPPO A72. Smartfon dost─Öpny jest w dok┼éadnie dw├│ch kolorach. Subtelny Zmierzch Czarny, kt├│ry jest szczeg├│lnie elegancki, jak r├│wnie┼╝ ten odlotowy Aurora Purpleto z pewno┼Ťci─ů przyci─ůgnie uwag─Ö. Ty┼é etui sk┼éada si─Ö z plastikowyco mo┼╝esz tak┼╝e dostrzec dotykowo. Nie jest tak g┼éadki jak smartfon ze szklanym ty┼éem. Poniewa┼╝ jednak jeste┼Ťmy w przedziale cenowym bud┼╝etu, to drobne z┼éo jest do opanowania.

Przednia strona OPPO A72

Einen skanery linii papilarnych na pr├│┼╝no patrzymy na plecy. OPPO wygodnie zintegrowa┼éo to bezpo┼Ťrednio z przyciskiem zasilania. To nie tylko u┼éatwia dost─Öp, ale tak┼╝e zapewnia czystszy wygl─ůd. Uderzaj─ůcy jest ten z ty┼éu i prostok─ůtny wystaj─ůcy Jednostka kameryobejmuj─ůcy cztery czujniki aparatu i lamp─Ö b┼éyskow─ů LED. Logo OPPO znajduje si─Ö w prawym dolnym rogu.

OPPO A72 z powrotem

Przej┼Ťcie od ty┼éu do ramy obudowy, r├│wnie┼╝ wykonanej z tworzywa sztucznego, jest przyjemnie okr─ůg┼ée. Je┼Ťli spojrzymy na ramy 162 x 75.5 x 8.9 mm du┼╝y i 192g Przyjrzyj si─Ö bli┼╝ej ci─Ö┼╝kiemu OPPO A72, wtedy akcja rozgrywa si─Ö g┼é├│wnie wewn─ůtrz dolnej cz─Ö┼Ťci obudowy. Jest jeden po┼Ťrodku Gniazdo USB-C, kt├│ry jest r├│wnie┼╝ obs┼éugiwany przez Z┼é─ůcze jack 3.5 mm na s┼éuchawki, mikrofon i g┼éo┼Ťnik. Prze┼é─ůcznik g┼éo┼Ťno┼Ťci znajduje si─Ö w g├│rnej jednej trzeciej po lewej stronie ramy, a przycisk zasilania po prawej. Takie u┼éo┼╝enie jest powszechne i u┼éatwia odblokowanie smartfona praw─ů r─Ök─ů. OPPO A72 znajduje si─Ö nad klawiszem g┼éo┼Ťno┼Ťci Potr├│jne gniazdo SIMkt├│ry mo┼╝e by─ç wyposa┼╝ony w dwie karty nano SIM i kart─Ö pami─Öci microSD.

Zakres dostawy OPPO A72

Spojrzenie na prz├│d nie ujawnia OPPO A72 jako smartfona bud┼╝etowego. Czarne kraw─Ödzie, kt├│re Du┼╝y wy┼Ťwietlacz IPS o przek─ůtnej 6.5 s─ů stosunkowo w─ůskie jak na bud┼╝etowy smartfon. Wy┼Ťwietlacz rozci─ůga si─Ö prawie do kraw─Ödzi u g├│ry i po bokach. Plik Przedni aparat typu ÔÇ×dziurkaczÔÇŁ jest dyskretnie ukryty w wy┼Ťwietlaczu. Wyd┼éu┼╝ony odbiornik nad wy┼Ťwietlaczem r├│wnie┼╝ jest ledwo widoczny. Jednak na pr├│┼╝no b─Ödziesz szuka─ç diody powiadomie┼ä.

Umiera─ç jako┼Ť─ç wykonania odpowiada cenie urz─ůdzenia. W naszej kopii testowej nie by┼éo ┼╝adnych nieprawid┼éowo┼Ťci ani wad przetwarzania. Jak dot─ůd OPPO A72 ma dobr─ů figur─Ö!

Pokaz

Przyjrzyjmy si─Ö bli┼╝ej wy┼Ťwietlaczowi na 6.5 cale po przek─ůtnej mit 2400 x 1080 Pixel rozpuszcza si─Ö. Z Typ wy┼Ťwietlacza IPS nie jest tak kolorowy i bogaty w kontrast jak wy┼Ťwietlacz AMOLED, ale szczeg├│lnie je┼Ťli chodzi o OPPO A72, zachwyca wyra┼║nym, ostrym wy┼Ťwietlaczem z przyzwoit─ů stabilno┼Ťci─ů k─ůta widzenia i wysok─ů jasno┼Ťci─ů wy┼Ťwietlacza. Zgodnie z oczekiwaniami nie ma cz─Östotliwo┼Ťci od┼Ťwie┼╝ania powy┼╝ej 60 Hz. Z ekran dotykowy reaguje dok┼éadnie na dane wej┼Ťciowe.

pomiar wy┼Ťwietlacz

Zmierzone luminancji ┼Üredniej 440 cd / m┬▓ odpowiada mniej wi─Öcej specyfikacji OPPO (480 cd / m┬▓). W odniesieniu do Poziomy czernikto jest na 0.4 cd / m┬▓ wyr├│wnuje si─Ö, co daje statyczny wsp├│┼éczynnik kontrastu 1080: 1 - ÔÇ×Nie super, nie strasznieÔÇŁ.

Ustawienia wy┼Ťwietlania OPPO A72

Ustawienia wy┼Ťwietlania OPPO A72

Roz┼éo┼╝one na wy┼Ťwietlaczu luminancji jest maksymalna 30 cd / m┬▓. W zale┼╝no┼Ťci od trybu temperatury barwowej reprezentacja kolor├│w jest oparta na ┼Ťredniej DeltaE od 4.29 do 7.30 odchylony. Z Przestrze┼ä barw sRGB jest ca┼ékowicie zakryta lub nieznacznie przekroczona. Temperatura barwowa jest raczej ch┼éodna w trybie standardowym. Wynika to ze zwi─Ökszonego udzia┼éu koloru niebieskiego.

ustawienia wy┼Ťwietlania

Opcje ustawie┼ä wok├│┼é wy┼Ťwietlacza s─ů przejrzyste, ale spe┼éniaj─ů normalne wymagania. Jest jeden automatyczny tryb jasno┼Ťcikt├│ry dostosowuje jasno┼Ť─ç wy┼Ťwietlacza do o┼Ťwietlenia otoczenia Tryb ciemnykt├│re mo┼╝na aktywowa─ç zgodnie z harmonogramem Tryb ochrony wzroku, kt├│ry odfiltrowuje sk┼éadow─ů niebiesk─ů i ju┼╝ wspomnian─ů Tryb temperatury barwowej, powy┼╝ej kt├│rej temperatur─Ö barwow─ů mo┼╝na regulowa─ç za pomoc─ů suwaka w ÔÇ×Zimniej - Standardowo - CieplejÔÇŁ.

Leistung

To jest wewn─ůtrz OPPO A72 System Snapdragon 665 na uk┼éadzie od 2019 r. SoC oparty na ARMv8 ma osiem rdzeni, kt├│re z kolei s─ů podzielone na dwa klastry. Utw├│rz klaster o wysokiej wydajno┼Ťci cztery z┼éote rdzenie Kryo 260 (Cortex-A73)z zegarem do 2 GHz. Prezentuj─ůcy si─Ö klaster energooszcz─Ödny staje przed ekonomicznymi zadaniami cztery rdzenie Kryo 260 Silver (Cortex-A53) z maksymaln─ů cz─Östotliwo┼Ťci─ů taktowania 1.8 GHz. Jest to szczeg├│lnie interesuj─ůce dla graczy Adreno GPU 610kt├│ry w przeciwie┼ästwie do Adreno 512 z poprzedniego uk┼éadu (Snapdragon 660), obiecuje kolejny wzrost wydajno┼Ťci w grach mobilnych i obliczeniach graficznych.

Wewn─Ötrzny sprz─Öt jest zaokr─ůglony przez Pami─Ö─ç 4GB LPDDR4X i jeden Magazyn danych 128GB UFS2.1. Je┼Ťli to nie wystarczy, mo┼╝esz r├│wnie┼╝ u┼╝y─ç pami─Öci danych z rozszerzeniem Karta pami─Öci MicroSD rozszerza─ç.

Benchmark

Smartfon umieszcza si─Ö w r├│┼╝nych testach por├│wnawczych, kt├│re przeszed┼é OPPO A72 w ramach naszego testu ni┼╝sza klasa ┼Ťrednia. Zgodnie z oczekiwaniami, Snapdragon 700 nie zbli┼╝a si─Ö do wydajno┼Ťci serii Snapdragon 665. Niemniej jednak wyniki mo┼╝na zobaczy─ç, co wida─ç na poszczeg├│lnych zrzutach ekranu. Wyniki s─ů por├│wnywalne z Samsung Galaxy A51.

W te┼Ťcie pami─Öci s─ů pliki Pr─Ödko┼Ťci odczytu i zapisu nieco poni┼╝ej ┼Ťredniej dla urz─ůdzenia do przechowywania danych UFS2.1. Kilka pomiar├│w da┼éo ┼Ťredni─ů 485 MB / s z odczytem sekwencyjnym (256 KB) i 235 MB / s przy zapisie sekwencyjnym (256 KB). To samo dotyczy Pami─Ö─ç LPDDR4Xkt├│ry mierzy┼é z 5.5 Gb / s nie spe┼énia oczekiwa┼ä.

┼╝ycie codzienne

O wiele wa┼╝niejsze ni┼╝ wydajno┼Ť─ç w benchmarku jest to Wydajno┼Ť─ç w ┼╝yciu codziennym. OPPO A72 robi tutaj dobr─ů figur─Ö. Plik Interfejs u┼╝ytkownika ColorOS w przewa┼╝aj─ůcej cz─Ö┼Ťci mo┼╝e by─ç obs┼éugiwany p┼éynnie i tylko krytycznym okiem mo┼╝na zauwa┼╝y─ç, ┼╝e jest to smartfon bud┼╝etowy. Na przyk┼éad niekt├│re aplikacje mog─ů ┼éadowa─ç si─Ö troch─Ö d┼éu┼╝ej, a animacje interfejsu u┼╝ytkownika mog─ů tu i tam troch─Ö szarpa─ç. Pomimo 4 GB pami─Öci RAM aplikacje s─ů przechowywane w pami─Öci przez przyjemnie d┼éugi czas i s─ů dost─Öpne na ┼╝─ůdanie.

Hazard

Umiera─ç Wydajno┼Ť─ç w grach OPPO A72 wystarczy, aby m├│c p┼éynnie gra─ç w jedn─ů lub drug─ů gr─Ö mobiln─ů. Smartfon radzi sobie z mniej wymagaj─ůcymi grami. Gdy tylko spojrzymy na bardziej wymagaj─ůce tytu┼éy, takie jak PUBG Mobile lub Genshin, podej┼Ťcie, nale┼╝y przykr─Öci─ç do ustawie┼ä grafiki. Podczas grania smartfon nie nagrzewa si─Ö nieprzyjemnie. D┼éawienie termicznyczyli zwi─ůzane z temperatur─ů spowolnienie SoC r├│wnie┼╝ nie wyst─Öpuje.

interfejs u┼╝ytkownika

OPPO A72 pochodzi z Android 10 dostarczone. Dok┼éadniej, tak jest ColorOS 7.1, interfejs u┼╝ytkownika opracowany przez OPPO dla wewn─Ötrznych smartfon├│w. Na pierwszym planie jest innowacyjny projektkt├│ry wygl─ůda elegancko i schludnie. Interfejs u┼╝ytkownika jest ┼éatwy w u┼╝yciu i mo┼╝na go indywidualnie dostosowa─ç do wymaga┼ä u┼╝ytkownika. Jako bogaty w funkcje system operacyjny, przydatne funkcje i aplikacje s─ů ju┼╝ zintegrowane z systemem. Z punktu widzenia wydajno┼Ťci ColorOS 7.1 przekonuje wysoka wydajno┼Ť─ç, Odpowiednio dobrze dzia┼éaj─ůce zarz─ůdzanie bateri─ů i wydajne zarz─ůdzanie pami─Öci─ů.

Aktualizacja OPPO A72 do ColorOS 11 (Android 11) powinien zosta─ç wdro┼╝ony w Chinach w grudniu. Oczekuje si─Ö, ┼╝e rynek zachodni pojawi si─Ö w 2021 roku.

Kamera

OPPA A72 ma z ty┼éu Konfiguracja z poczw├│rnym aparatem 48 + 8 + 2 + 2 megapiksele. OPPO nie podaje dok┼éadnego oznaczenia poszczeg├│lnych czujnik├│w. Niemniej producent podaje informacje o matrycy i rozmiarze piksela, a tak┼╝e o przys┼éonie. W poczw├│rnej kamerze znajduj─ů si─Ö nast─Öpuj─ůce kamery i czujniki:

  • G┼é├│wna kamera 48 Megapixel (1 / 2.8 ÔÇ│ / 1.25 um; przys┼éona f / 1.7)
  • 8-megapikselowy ultraszerokok─ůtny aparat z szerokim k─ůtem 119 ┬░ (1 / 4 ÔÇ│ / 1.12 um; przys┼éona f / 2.2)
  • 2-megapikselowy aparat monochromatyczny (1 / 5 ÔÇ│ / 1.75 um; przys┼éona f / 2.4)
  • 2-megapikselowy aparat portretowy (1 / 5 ÔÇ│ / 1.75 um; przys┼éona f / 2.4)

Umiera─ç przednia kamera rozwi─ůza─ç za pomoc─ů 16 megapikselowa (1 / 3.1 ÔÇŁ/ 1 um; przys┼éona f / 2.0).

Praktyczny test kamery głównej

Główna kamera 48 MP

G┼é├│wny aparat OPPO A72 znajduje si─Ö na jednym dobry poziom klasy ┼Ťredniej. W dobrych warunkach o┼Ťwietleniowych wykonuje si─Ö u┼╝yteczne rzeczowo nagrania Ostro┼Ť─ç obrazu i poziom szczeg├│┼éowo┼Ťci przekona─ç. Obrazy s─ů przyjemnie ostre a┼╝ po same kraw─Ödzie. Szumy obrazu nie s─ů zauwa┼╝alne, przynajmniej w dobrych warunkach o┼Ťwietleniowych. O Zakres dynamiczny Zar├│wno jasne, jak i ciemne cz─Ö┼Ťci obrazu maj─ů swoje w┼éasne. Kolory s─ů przedstawione realistycznie i z przyjemnie ciep┼é─ů nut─ů. OPPO A72 nie przesadza, nawet przy jasnych kolorach. Autofokus reaguje szybko i tylko w rzadkich przypadkach wymaga r─Öcznej zmiany ostro┼Ťci.

Mo┼╝esz znale┼║─ç te i inne nagrania testowe w pe┼énej rozdzielczo┼Ťci pod tym Po┼é─ůczy─ç.

Powi─Ökszenie

OPPO A72 mo┼╝e powi─Öksza─ç maksymalnie Powi─Ökszenie 10-krotnie. Rozszerzenie jest czyste cyfrowydlatego te┼╝ jako┼Ť─ç nagrania bardzo szybko si─Ö pogarsza. Przy dwukrotnym powi─Ökszeniu nagrania s─ů nadal u┼╝yteczne, a poziom szczeg├│┼éowo┼Ťci tylko nieznacznie spada. Utrata szczeg├│┼é├│w i szum obrazu zwi─Ökszaj─ů si─Ö maksymalnie do 2-krotnego powi─Ökszenia.

Ultra szeroki k─ůt

Aparat szerokok─ůtny nie jest jedn─ů z mocnych stron OPPO A72. Zakres dynamiczny jest zmniejszony w por├│wnaniu z g┼é├│wnym aparatem. Poziom szczeg├│┼éowo┼Ťci jest ni┼╝szy, a szumy obrazu pojawiaj─ů si─Ö nawet w dobrych warunkach o┼Ťwietleniowych. B┼é─Ödy obrazu w postaci aberracji chromatycznej s─ů tutaj zauwa┼╝alne w postaci wyra┼║nych kolorowych pr─ů┼╝k├│w.

tryb portretowy

Tryb portretowy OPPO A72 dzia┼éa dobrze. W wi─Ökszo┼Ťci przypadk├│w temat jest wyra┼║nie pod┼Ťwietlony, a t┼éo tonie w nim przyjemne rozmycie. Nie ma znaczenia, czy podmiot jest osob─ů, czy przedmiotem.

High Dynamic Range (HDR)

HDR to realne rozwi─ůzanie do sztucznego rozszerzania zakresu dynamiki. W przypadku OPPO A72 funkcja zosta┼éa zaimplementowana dobrze, jak pokazuje poni┼╝sze por├│wnanie.

nocne zdj─Öcia

G┼é├│wny aparat OPPO A72 nie radzi sobie tak dobrze w s┼éabym ┼Ťwietle. Nie jest to jednak zaskakuj─ůce, poniewa┼╝ nawet w przypadku drogich smartfon├│w z wy┼╝szej p├│┼éki jako┼Ť─ç nagrywania cierpi w kiepskich warunkach o┼Ťwietleniowych. W przypadku OPPO A72 ilo┼Ť─ç szum├│w na obrazie wzrasta, a szczeg├│┼éy s─ů tracone.

,de tryb nocny stara si─Ö temu do pewnego stopnia przeciwdzia┼éa─ç, stosuj─ůc r├│┼╝ne czasy ekspozycji. Zachowano wi─Öcej szczeg├│┼é├│w, zw┼éaszcza w obszarze ┼║r├│de┼é ┼Ťwiat┼éa. Jednak nie powiniene┼Ť mie─ç zbyt wysokich oczekiwa┼ä co do trybu nocnego. OPPO A72 wci─ů┼╝ jest daleko od trybu nocnego Google Pixel lub trybu nocnego iPhone'a!

tryb wideo

Filmy zajmuj─ů g┼é├│wny aparat OPPO A72 UHD (4K), 1080p i 720p na. Maksymalna cz─Östotliwo┼Ť─ç od┼Ťwie┼╝ania jest dost─Öpna dla wszystkich rozdzielczo┼Ťci 30 zdj─Ö─ç na sekund─Ö ograniczony. 120 obraz├│w na sekund─Ö mo┼╝na uzyska─ç tylko w trybie zwolnionego tempa. Dr┼╝─ůce uj─Öcia mo┼╝na do pewnego stopnia osi─ůgn─ů─ç za pomoc─ů Elektroniczna stabilizacja obrazu (EIS) przeciwdzia┼éa─ç. Jednak pojawia si─Ö to tylko w trybie 1080p. D┼║wi─Ök nagrany wraz z wideo jest nieco przyt┼éumiony, ale zrozumia┼éy.

Praktyczny test przedniej kamery

Przedni aparat o rozdzielczo┼Ťci 16 megapikseli wystarczy na jedno lub dwa selfie. Pojawiaj─ů si─Ö problemy z zakresem dynamicznym, kt├│ry szybko osi─ůga swoje granice w scenach o wysokim kontra┼Ťcie. Ostro┼Ť─ç obrazu i poziom szczeg├│┼éowo┼Ťci nie s─ů szczeg├│lnie wysokie, ale s─ů one zgodne z akceptowalnym przednim aparatem ┼Ťredniej klasy. W trybie portretu obiekt znajduje si─Ö na pierwszym planie, przynajmniej w wi─Ökszo┼Ťci przypadk├│w. Przednia kamera nagrywa filmy w rozdzielczo┼Ťci 1080p.

┼é─ůczno┼Ť─ç

telefonia

Pod wzgl─Ödem ┼é─ůczno┼Ťci OPPO A72 zdobywa punkty. Plik Modem X12 LTE systemu Snapdragon 665 komunikuje si─Ö z chipem zwyk┼ée cz─Östotliwo┼Ťci i pasma LTE. Technologie kom├│rkowe nowej generacji, takie jak Volta (Telefonia przez sie─ç kom├│rkow─ů LTE / 4G) i Dzwonienie przez WiFi s─ů obs┼éugiwane. Z Potr├│jne gniazdo SIM umo┼╝liwia jednoczesne korzystanie z dw├│ch kart nano SIM i karty pami─Öci microSD.

  • GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900MHz
  • WCDMA: Bands 1/2/4/5/6/8/19
  • FDD-LTE: Bands 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/26/28/66
  • TD-LTE: Opaski 38/39/40/41

Umiera─ç jako┼Ť─ç g┼éosu jest dobre w obie strony. Plik Si┼éa odbioru r├│wnie┼╝ nie pozostawia nic do ┼╝yczenia.

Test potr├│jnego gniazda SIM OPPO A72

WLAN, Bluetooth i NFC

Do nawi─ůzywania po┼é─ůcze┼ä bezprzewodowych s┼éu┼╝─ů Podw├│jne AC WiFi, Bluetooth 5.0 i NFC dost─Öpny. Pr─Ödko┼Ťci transferu w sieci WLAN s─ů na dobrym poziomie ┼Ťrednim. OPPO A72 r├│wnie┼╝ nie wykazuje ┼╝adnych nieprawid┼éowo┼Ťci w sieci Bluetooth. Jedn─ů z zalet, o kt├│rych warto wspomnie─ç, jest obs┼éuga NFC. P┼éatno┼Ť─ç mobilna za po┼Ťrednictwem Google Pay staje si─Ö to mo┼╝liwe!

GPS i czujniki

OPPO A72 otrzymuje dok┼éadne dane o pozycji za po┼Ťrednictwem GPS, Beidou, Glonass i GALILEO. Lokalizacja jest ustalana szybko i bez wi─Ökszych odchyle┼ä. W sk┼éad wyposa┼╝enia sensorycznego wchodzi jeden Czujnik geomagnetyczny, jeden czujnik ┼Ťwiat┼éa, jeden czujnik zbli┼╝eniowy i jeden Akcelerometr.

Audio

OPPO A72 jest wyposa┼╝ony w dwa g┼éo┼Ťniki i mo┼╝e jeden d┼║wi─Ök stereo tworzy─ç. Odtwarzanie jest przyjemnie g┼éo┼Ťne i zr├│┼╝nicowane. Akcja toczy si─Ö g┼é├│wnie w ┼Ťrodkowym obszarze. Zgodnie z oczekiwaniami nie ma zanurzenia, a wysoko┼Ťci s─ů ograniczone. Przy maksymalnej g┼éo┼Ťno┼Ťci nie wyst─Öpuj─ů nieprzyjemne zniekszta┼écenia. Wzmacniacze d┼║wi─Öku, takie jak ÔÇ×Dirac Mobile AudioÔÇŁprzyczyniaj─ů si─Ö do og├│lnie lepszego obrazu d┼║wi─Öku.

akumulator

Z Akumulator 5000 mAh OPPO A72 jest dobrze ustawiony. W te┼Ťcie a Ekran na Czas (Jasno┼Ť─ç samochodu) od 16 Stunden osi─ůgn─ů┼é. Nawet przy intensywnym u┼╝ytkowaniu trudno jest rzuci─ç bateri─Ö na kolana w jeden dzie┼ä. Bateri─Ö nale┼╝y ┼éadowa─ç ┼Ťrednio co 1 dnia.

OPPO A72 można naładować do 18 Watt. W zakresie dostawy znajduje się odpowiednia szybka ładowarka. Jeden pełne ładowanie od 0 do 100 procent zajmuje około 150 Minuten. Jedna godzina na ładowarce ładuje akumulator do 60 proc. Ładowanie bezprzewodowe Qi nie jest obsługiwane.

Por├│wnywarka cen

Czy chcesz wiedzie─ç, gdzie mo┼╝esz kupi─ç OPPO A72? W naszym por├│wnaniu cenowym przedstawiamy aktualne oferty z najpopularniejszych sklep├│w. Wszystkie ceny s─ů sprawdzane i aktualizowane kilka razy dziennie.

cena Historia

Aktualne ceny

Amazonka
1-5 dni roboczych
175,88 ÔéČ
Notebookibilliger
1-5 dni roboczych
181,03 ÔéČ
Rynek medi├│w
1-5 dni roboczych
219,00 ÔéČ
Saturn
1-5 dni roboczych
219,00 ÔéČ

Cena za wysoka? Skorzystaj z naszego budzika cenowego!

Ostatnia aktualizacja cen: 29. Listopad 2020 02: 43

wynik testu

ocena
pozytywny

Dobra jako┼Ť─ç wykonania
Wy┼Ťwietlacz o du┼╝ej stabilno┼Ťci k─ůta widzenia
Dobra wydajno┼Ť─ç w ┼╝yciu codziennym
Dobry aparat główny
Rozszerzenie pami─Öci Dual SIM +
NFC z kompatybilno┼Ťci─ů z Google Pay
Dobry odbi├│r kom├│rkowy i dobra jako┼Ť─ç g┼éosu
Stereo-Lautsprecher
Gniazdo słuchawkowe 3.5mm
Trwa┼éa bateria z funkcj─ů szybkiego ┼éadowania

ujemny

Obudowa z du┼╝─ů ilo┼Ťci─ů plastiku
Pr─Ödko┼Ťci przechowywania nieco poni┼╝ej ┼Ťredniej
Brak diody LED powiadomienia
Jako┼Ť─ç nagrywania kamery szerokok─ůtnej
Filmy tylko przy 30 klatkach na sekund─Ö

Pierwsze wra┼╝enie
8.0
8.4
przetwarzanie
8.0
8.5
Designerski.
8.0
8.4
Pokaz
7.5
7.8
Leistung
7.5
8.2
interfejs u┼╝ytkownika
8.5
8.3
Kamera
8.0
8.6
skanery linii papilarnych
8.0
8.4
┼é─ůczno┼Ť─ç
9.0
10
GPS i czujniki
8.5
8.2
Audio
7.5
8.0
akumulator
8.5
8.5
Konkluzja

Ka┼╝dy, kto zdecyduje si─Ö na OPPO A72, zdecydowanie nie dokona z┼éego zakupu. W przedziale cenowym poni┼╝ej 250 euro A72 to solidny smartfon ┼Ťredniej klasy, kt├│ry osi─ůga wyniki w wielu obszarach. Nale┼╝y wspomnie─ç o dobrej wydajno┼Ťci na co dzie┼ä, nawet je┼Ťli Snapdragon 665 nie nale┼╝y do najmocniejszych procesor├│w, wy┼Ťwietlaczu o wysokiej jasno┼Ťci, wyra┼║nym oddawaniu kolor├│w i dobrej ostro┼Ťci, a tak┼╝e o 48-megapikselowym aparacie g┼é├│wnym, kt├│rym mo┼╝na robi─ç zadowalaj─ůce zdj─Öcia i filmy. W jako┼Ťci smartfona i szerokok─ůtnego aparatu trzeba i┼Ť─ç na kompromisy.

Ale s─ů te┼╝ pewne specjalne funkcje, kt├│re inne smartfony w tym przedziale cenowym rzadko oferuj─ů. Nale┼╝─ů do nich potr├│jne gniazdo SIM, NFC i g┼éo┼Ťnik stereo. Byli┼Ťmy szczeg├│lnie pod wra┼╝eniem silnego odbioru kom├│rkowego OPPO A72. Chocia┼╝ rezygnuje si─Ö z nowego standardu kom├│rkowego 5G, modem X12 LTE zapewni Ci dobre wyposa┼╝enie do europejskiej sieci kom├│rkowej w nadchodz─ůcych latach.

8.1
Nasza ocena
8.4
Ocena u┼╝ytkownik├│w
2 Oceny
Dzi─Ökujemy za ocenienie tej
go┼Ť─ç
4 Komentarze
Najstarsze
Najnowszy
Informacje zwrotne w linii
Wy┼Ťwietl wszystkie komentarze
Patti

Cze┼Ť─ç Timo, mam zamiar zdecydowa─ç si─Ö na A72. Zale┼╝a┼éoby mi na tym, ┼╝eby smartfon odbiera┼é radio. Czy mo┼╝esz mi powiedzie─ç, czy jest odbiornik FM? Specyfikacje na stronie producenta nie wymieniaj─ů ┼╝adnego, ale na niekt├│rych stronach mo┼╝na przeczyta─ç, ┼╝e taki istnieje. Inni pisz─ů, ┼╝e nie ma. Teraz nie jestem pewien.

Patti

Dzi─Ökuj─Ö za szybk─ů odpowied┼║. Wtedy naprawd─Ö wygl─ůda na to, ┼╝e nie ma radia.

Promień

Cze┼Ť─ç wszystkim, dzi─Öki za recenzj─Ö. Czy ju┼╝ wiesz, czy b─Ödzie aktualizacja Androida 11 lub jak wygl─ůda polityka aktualizacji OPPO?