Kontakt z nami

Cześć, czego szukasz?

Zdjęcie produktu Roborock Q7 Max+

Roborock Q7 Max+ Test – Nowy bestseller robota próżniowego za mały budżet?!

Raport z testu stworzony przez Timo A. 3 czerwca 2022 r.

Dużo robota próżniowego za te pieniądze? W takim razie warto przyjrzeć się nowemu Roborockowi Q7 Max+, który prezentuje ciekawą całość ze stacją ekstrakcji.

Jak robot próżniowy radzi sobie w poszczególnych dyscyplinach, wyjaśnimy teraz w teście!

Twitter Facebook WhatsApp Bufor Przypiąć
8.8
Nasza ocena
335 € geekmaxi.com
Porównywarka cen

Recenzja: Roborock Q7 Max+

Wraz z wprowadzeniem Roborock Q7 Max+, Roborock wprowadził również nową gamę robotów odkurzających. Pod względem funkcji i ceny nowa seria Q znajduje się poniżej modeli z serii S i jest skierowana przede wszystkim do kupujących zwracających uwagę na cenę, którzy nadal oczekują spójnego ogólnego pakietu robota próżniowego.

oferta

Sprzedawca internetowy Geekmaxi ma Roborock Q7 Max+ w obecnej cenie ofertowej tylko 523 euro zamiast 559 euro. Jeśli możesz obejść się bez stacji ssącej, możesz dostać Roborock Q7 Max za 344 euro.

Wysyłka jest bezpłatna i odbywa się z magazynu UE. Gwarancja wynosi 2 lata. 

Sklep online

36€ Kupon Geekmaxi - Roborock Q7 Max+

Dzięki temu kodowi rabatowemu Geekmaxi cena Roborock Q7 Max + (ze stacją ssącą) zostaje obniżona do 523 €.
S3pm7zmv
POKAŻ KUPON
36 € Zniżka
30.06.2022
Sklep online

25 € Kupon Geekmaxi - Roborock Q7 Max

Dzięki temu kodowi rabatowemu Geekmaxi cena Roborock Q7 Max (bez stacji ssącej) zostaje obniżona do 344 €.
V8pw4zmv
POKAŻ KUPON
25 € Zniżka
30.06.2022

 Chcesz wymienić się pomysłami z innymi użytkownikami Roborock? 

dołącz do nas  Społeczność Roborock na Facebooku  w. Ponad 10.000 XNUMX innych fanów Roborock czeka na Ciebie!

Funkcjonalnie Roborock Q7 Max+ jest najbardziej porównywalny do Roborocka S2019 Max, który został wprowadzony w 5 roku i nadal jest jednym z bestsellerów w swojej klasie. W poniższym porównaniu porównaliśmy podstawowe dane i funkcje.

Porównanie: Roborock S7 vs S6 Max V vs S5 Max

 Modell   Roborock Q7 Max   Roborock S7   Roborock S5 Max 
 ssanie  4.200 Pa 2.500 Pa 2.000 Pa
 Głośność (max)  67 dB 67 dB 65 dB
 pojemnik na kurz  470 ml 470 ml  460 ml
 zbiornik na wodę  350 ml 300 ml 290 ml
 Bateria (czas pracy / czas ładowania)  5200 mAh (3 godziny / 5 godzin) 5200 mAh (3 godziny / 5 godzin) 5200 mAh (2.5 godziny / 5 godzin)
 nachylenie  2 cm 2 cm 2 cm
 masa  35,3 x 35,0 cm x 9,65 35,3 x 35,0 cm x 9,65 35,3 x 35,0 cm x 9,9
 Waga  4,7 kg 4,7 kg 3,5 kg
 Cechy   

  •  Ulepszona szczotka główna (kontakt z pełną gumą i ziemią)
  •  Kombinowany zbiornik na wodę i brud 
  •  Docisk 300 g podczas wycierania 
  •  Stacja automatycznego opróżniania Roborock 
  •  Blokada 
  •  Przechowywanie kart 
  •  Czyszczenie stref 
    •  Funkcja mopa Sonic z VibraRise 
    •  Ultradźwiękowe wykrywanie dywanów 
    •  Ulepszona szczotka główna (kontakt z pełną gumą i ziemią)
    •  Stacja automatycznego opróżniania Roborock 
    •  Blokada 
    •  Przechowywanie kart 
    •  Czyszczenie stref 
  •  Elektryczny zbiornik na wodę 
  •  Przechowywanie kart 
  •  Czyszczenie stref 

Roborock Q7 Max+ rozpakowywanie

Zacznijmy test. Jako Roborock Q7 Max+ (nacisk kładzie się na „plus”), robot próżniowy dostarczany jest w dużym kartonowym pudełku, ponieważ odpowiednia stacja ssąca jest zawarta w zakresie dostawy.

Opakowanie Roborock Q7 Max+

Roborock Q7 Max+ jest wyposażony w stację ssącą.

Po rozpakowaniu pierwszą rzeczą, którą witamy, jest ogromny skrócony przewodnik, który wyjaśnia poszczególne kroki od konfiguracji stacji ssącej do podłączenia jej do aplikacji. Chociaż wyjaśnienie jest w całości po angielsku, dzięki szczegółowym ilustracjom jest również łatwe do zrozumienia dla kogoś, kto nie rozumie angielskiego.

Skrócona instrukcja obsługi Roborock Q7 Max+

Po pierwsze – skrócona instrukcja obsługi Roborock Q7 Max+.

Odkurzacz automatyczny, stacja ssąca i dołączone akcesoria są starannie ułożone w pudełku. Stacja odciągowa składa się z dwóch części i musi być najpierw zmontowana. W przypadku Roborock Q7 Max+ montaż oznacza, że ​​musimy dokręcić 6 śrub. Właściwe narzędzie znajduje się w zasięgu ręki na spodzie stacji odciągowej.

Stacja ssąca Rborock Q7 Max+ w dwóch częściach

Stacja ssąca dostarczana jest w dwóch częściach.

 Dołączone akcesoria są łatwe w zarządzaniu. Oprócz robota próżniowego i stacji ssącej dostępny jest również kabel zasilający UE o długości 1,5 metra z wtyczką IEC, dwa worki na kurz, z których jeden jest już w stacji, a drugi jest dostarczany jako zamiennik, przystawka do wycierania z ściereczka do wycierania i instrukcja obsługi, które również są dołączone, są wydrukowane w języku niemieckim.

Śruby stacji ssącej Rborock Q7 Max+

Złóż go i dokręć kolejne 6 śrub.

Roborock Q7 Max+: projekt i wykończenie

robota próżniowy

Roborock pozostaje wierny klasycznemu wzornictwu z okrągłym korpusem i dołączoną wieżą laserową z Q7 Max+. Przy wysokości 9,65 centymetra i średnicy 35 centymetrów robot próżniowy ma dokładnie takie same wymiary jak Roborock S5 Max.

Dostępne są warianty kolorystyczne, dzięki którym można wybrać biel o wysokim połysku lub matową czerń. Jeśli chodzi o podatność na kurz i odciski palców, oba warianty kolorystyczne niczego nie tracą.

Robot odkurzający Roborock Q7 Max+ od góry

Roborock Q7 Max+ prezentuje swoją wieżę laserową z góry.

Patrząc z góry widać lekko przesuniętą wieżę laserową, za pomocą której robot próżniowy bezpiecznie porusza się po pomieszczeniu. W kierunku jazdy mielibyśmy również trzy przyciski sterujące, których moglibyśmy użyć do rozpoczęcia lub wstrzymania sprzątania, odesłania robota próżniowego z powrotem do stacji ładującej lub rozpoczęcia sprzątania obszaru (lub aktywuj blokadę przed dziećmi, naciskając i przytrzymując przez 3 sekundy). Jest to przydatne, jeśli nie mamy pod ręką aplikacji, a nadal chcemy rozpocząć sprzątanie.

Roborock Q7 Max+ rozłożony

Po prostu złóż klapę i masz dostęp do zbiornika kombinowanego.

Na drugim końcu znajduje się klapka, przez którą uzyskujemy dostęp do pojemnika na kurz i wodę oraz gdzie znajduje się przycisk resetowania. W przeciwieństwie do Roborock S5 Max pojemnik na kurz i wodę nie jest już oddzielny, ale połączony. Wygląda to mądrzej, ponieważ zbiornik na wodę nie jest już widoczny z zewnątrz, ale utrudnia również zobaczenie poziomu wody, ponieważ trzeba otworzyć klapkę, aby to sprawdzić. Pojemność komory na kurz to 470 mililitrów. Zbiornik na wodę ma pojemność 350 mililitrów.

Roborock Q7 Max+ od dołu

Od dołu Roborock Q7 Max+ prawie nie różni się od innych modeli.

Po bokach znajdują się zwykłe czujniki, w tym zderzaki, za pomocą których Roborock Q7 Max+ orientuje się na ścianach i przeszkodach.

Spojrzenie na dół ujawnia również niewiele nowych informacji na temat innych modeli Roborock. Pośrodku znajduje się szczotka główna, która jednak zamiast włosia wykorzystuje gumowe listwy, szczotka boczna, również wykonana z gumy, koło podporowe, styki ładowania i inne czujniki zapobiegające upadkom ze schodów.

Szczotka główna Roborock Q7 Max+

Z gumowymi listwami zamiast włosia dla lepszego efektu czyszczenia.

Główna szczotka z gumowymi płetwami to kolejna różnica w stosunku do Roborock S5 Max, który nadal wykorzystuje kombinację gumowych płetw i włosia. Roborock dokonał zmiany wraz z wprowadzeniem Roborock S7. Zaletą jest lepsze trzymanie włosów, które wolniej owijają się wokół nich i są łatwiejsze do usunięcia. Nawiasem mówiąc, różne typy szczotek nie są wymienne. Więc nawet nie próbuj!

Stacja ssąca

W przypadku modelu Plus stacja ssąca jest jednocześnie stacją ładującą. Każdy, kto kupił tylko Roborock Q7 Max, może kupić stację ekstrakcyjną osobno, a tym samym zamienić swój Q7 Max w Q7 Max+.

Stacja ssąca Roborock Q7 Max+ z robotem ssącym

Stacja ssąca pasuje do koloru robota próżniowego.

Zmierzone wymiary stacji ssącej to 43 cm wysokości, 43 cm głębokości i maksymalnie 30 cm szerokości, mierzone na płycie podstawy. To sprawia, że ​​stacja odciągowa Roborock Q7 Max+ jest znacznie bardziej kompaktowa niż stacje wielu innych konkurentów robotów próżniowych.

Roborock Q7 Max+ worek na kurz

Podobnie jak w przypadku zwykłego odkurzacza worek na kurz jest umieszczany w stacji.

Konstrukcja jest dyskretnie prosta, dzięki czemu stacja ssąca pasuje do niemal każdego stylu umeblowania. Konstrukcja jest równie prosta. Jeśli podniesiesz dołączoną pokrywę, worek na kurz o pojemności 2,5 litra wyjdzie na jaw. Taki worek na kurz wystarcza na około miesiąc, w zależności od stopnia zabrudzenia. Możesz uzyskać zamiennik między innymi na Amazon.

 Wskazówka: jeśli nie chcesz rezygnować ze stacji ssącej, ale szukasz alternatywy bez worka, możesz skorzystać ze stacji ssącej Roborock S7+ (Połączyć) posługiwać się. Q7 jest również kompatybilny z tą stacją!

Zakup jest szczególnie opłacalny, jeśli kupiłeś tylko Roborock Q7 Max bez stacji ssącej.

Przyłącze zasilania znajduje się z boku. Kabel można zawinąć w niewidoczny sposób w prowadnicę kabli z tyłu.

przetwarzanie

Robot próżniowy Roborock Q7 Max+ ma zwykle dobrą jakość przetwarzania Roborock. Niestety stacja ssąca nie może do końca naśladować jakości stacji ssącej Roborock S7+. Ze względu na to, że pokrywka jest tylko przymocowana i nie można jej bezpiecznie zamknąć, konstrukcja wydaje się nieco nieprzemyślana.

Roborock Q7 Max+: Konfiguracja

Konfiguracja jest prosta, zrozumiała i szybka. Pobierz aplikację Roborock z odpowiednich sklepów z aplikacjami (Android / iOS), zarejestruj się w Roborock, a następnie pozwól aplikacji wyszukać nowe urządzenie Roborock.

Roborock Q7 Max+ został znaleziony w teście bez żadnych problemów po pierwszym włączeniu i był gotowy do pracy w mniej niż minutę po przypisaniu domowych danych WiFi. Jedyne, na co musisz uważać: sieci 5 GHz nie są obsługiwane.

 Wskazówka: jeśli używasz już urządzeń Xiaomi w gospodarstwie domowym i używasz do tego aplikacji Xiaomi Home, możesz również dodać Roborock Q7 Max+ do aplikacji Xiaomi Home.

Wszystkie niezbędne funkcje aplikacji Roborock są również dostępne w aplikacji Xiaomi Home. Tylko aktualizacje są zwykle dystrybuowane wcześniej za pośrednictwem aplikacji Roborock.

Roborock Q7 Max+: interfejs i funkcje aplikacji

 Interfejs użytkownika aplikacji Roborock jest jednym z najbardziej uporządkowanych w swoim rodzaju.Ekran startowy dostarcza nam ważnych informacji o obszarze sprzątania, stanie baterii i czasie trwania ostatniego procesu sprzątania. Korzystając z mapy pomieszczenia umieszczonej pośrodku, możemy w czasie rzeczywistym śledzić pozycję robota próżniowego i zobaczyć, które obszary zostały już pokryte w trakcie procesu sprzątania.

Mapa pomieszczenia jest tworzona po pierwszym cyklu sprzątania i można ją następnie szczegółowo edytować. Pomieszczenia można rozdzielać, łączyć i zmieniać nazwy, można rysować strefy zastrzeżone, niewidoczne ściany i strefy bez wycierania oraz przypisywać obszary sprzątania. Jeśli posiadasz więcej niż jedno piętro, możesz stworzyć do 4 kart do życia.

Wszystkie ważne funkcje mapy pomieszczenia i zachowania ssania można również uzyskać za pomocą jednego kliknięcia na ekranie startowym aplikacji. Siłę ssania można regulować za naciśnięciem przycisku oraz podczas trwającego procesu czyszczenia na poziomach „Cichy”, „Normalny”, „Turbo” i „Max”. To samo dotyczy ilości wody dozowanej na chusteczkę, którą można całkowicie wyłączyć lub regulować w 4 etapach.

W ustawieniach aplikacji mamy dostęp do zarządzania kartą, możemy dokonać ustawień cyklu opróżniania stacji ssącej oraz możemy zaprogramować plany czyszczenia sterowane czasem. W bardziej szczegółowych ustawieniach robota możemy znaleźć ustawienia zwiększające wydajność na dywanach, blokadę przed dziećmi czy tryb nie przeszkadzać.

Różne pakiety językowe, które można zainstalować na robocie próżniowym, są zabawne. Prawie każdy wspólny język jest tam reprezentowany z własnym pakietem językowym. Niestety, instalacja własnych pakietów językowych nie jest oficjalnie obsługiwana. Kolejną zaletą jest możliwość sterowania za pomocą wirtualnego panelu sterowania lub joysticka. Pozwala to na samodzielne sterowanie robotem próżniowym z daleka na własne polecenie w pomieszczeniu.

Integracja Roborock Q7 Max+ z Google Home lub Amazon Alexa to dodatkowa opcja sterowania robotem próżniowym za pomocą poleceń głosowych. Użytkownicy Apple mogą tworzyć skróty Siri za pomocą aplikacji Roborock do sterowania głosowego.

Roborock Q7 Max+: test praktyczny

 Tyle o aplikacji. Zobaczmy, jak Roborock Q7 Max+ sprawuje się w praktyce. 

ssać

Jeśli chodzi o siłę ssania, Roborock Q7 Max+ przewyższa wiele najwyższej klasy modeli z serii S. W arkuszu danych maksymalna moc ssania jest podana jako 4200 Pascal (Pa). Dla porównania Roborock S5 Max osiąga maksimum 2000 Pascal, a Roborock S7 przy 2500 Pascal. Tylko Roborock S7 MaxV przewyższa moc ssania imponującym 5100 Pascalami.

Komora na kurz Roborock Q7 Max+

Komora na kurz Roborock Q7 Max+ ma objętość 470 mililitrów.

Większa moc ssania nie oznacza, że ​​robot odkurzający lepiej sprząta. W teście ssania mieliśmy Roborock Q7 Max+ konkurować na różnych twardych podłogach i dywanach. Robot próżniowy doskonale sprawdza się na twardych podłogach. Typowy domowy brud, drobny lub gruby, jest w większości przypadków odkurzany przy pierwszym przejechaniu po nim. Roborock Q7 Max+ nie musi się tutaj ukrywać przed Roborockiem S7.

 Dywany są znacznie trudniejsze do czyszczenia dla robotów odkurzających. Zwłaszcza dywany z wysokim włosiem muszą być najpierw pokonane. Maksymalna wysokość nie może przekraczać 2 centymetrów, w przeciwnym razie Roborock Q7 Max+ nie może przejechać przez krawędź dywanu. Puch jest dobrze zbierany na krótkich i wysokich włosach. W przypadku drobniejszego i głębszego brudu Roborock Q7 Max+ wymaga kilku prób. Jak dotąd automatyczne wykrywanie dywanów działa dobrze. Jednak wzrost poziomu ssania wymaga czasu. Zwłaszcza w przypadku małych dywanów, które są często używane w łazience, robot próżniowy jest zwykle w połowie drogi przed uruchomieniem turbo.

Szczotka boczna Roborock Q7 Max+

Szczotka boczna jest również wykonana z gumy zamiast włosia.

Nie podobała nam się gumowana szczotka boczna. W przeciwieństwie do szczotki głównej, włosy zwijają się znacznie szybciej, a gumowe ramiona mają tendencję do zaczepiania się o dywan. Konserwacja jest również trudniejsza, ponieważ szczotka boczna jest wkręcana, a nie klikana. Jednak szczotka boczna dobrze usuwa brud z narożników na twardych podłogach.

Jeśli chodzi o głośność, waha się ona od przyjemnej (ok. 50 dB) do słyszalnie głośnej (ok. 70 dB), w zależności od trybu ssania. Jednak Roborock Q7 Max+ nie jest głośniejszy niż inne roboty próżniowe. Robot próżniowy potrzebuje około 60 minut, aby wyczyścić powierzchnię 65 metrów kwadratowych.

 Ogólnie rzecz biorąc, Roborock Q7 Max+ oferuje godną pochwały moc ssania! 

wycierać

Funkcja wycierania Roborock Q7 Max + jest „miła w posiadaniu”, ale nie może konkurować z wydajnością wycierania obecnej serii Roborock S7. Brakuje tutaj automatycznego podnoszenia chusteczki podczas odkurzania dywanów oraz technologii wibracji dźwięku (VibraRise). 

Roborock Q7 Max+ nasadka do mopa

Nasadka wycieraczki jest podłączona. Widoczne są 2 sprężyny, które wytwarzają nacisk 300 gramów.

Jak wspomniano wcześniej, Roborock Q7 Max+ wykorzystuje zbiornik kombi, w tym komorę na wodę o pojemności 350 mililitrów. Nasadka do wycierania jest przymocowana z tyłu robota próżniowego i jest wyposażona w ścierkę z mikrofibry, która jest automatycznie nawilżana przez dwa małe wyloty wody. Ilość dozowanej wody można regulować za pomocą aplikacji. Dwie małe sprężyny na nasadce wycieraczki zapewniają wytworzenie 300 gramów siły docisku. Chusteczka jest naciągana na całą średnicę robota próżniowego.

Roborock Q7 Max+ wytrzeć

Chusteczka jest przytrzymywana rzepem.

Tyle teorii. W praktyce siła wycierania wystarcza do przetarcia wilgotną ściereczką. Jednak Roborock Q7 Max+ nie zastępuje wycierania ręcznego. Lekkie zabrudzenia są dobrze zbierane, co jest również wyraźnie widoczne na końcu szmatki. Można ustawić, jak często robot odkurzający przeciera go podczas procesu czyszczenia. Niestety siła wycierania nie wystarcza do usunięcia zaschniętego brudu czy zacieków, nawet po kilkukrotnym przetarciu. Aby płyta mopująca nie zamoczyła (drewnianej) podłogi po mopowaniu i ewentualnie ją zmiękczyła, należy ją natychmiast usunąć. Jeśli korzystasz ze stacji ssącej, nie musisz się o to martwić. Stanowisko jest zaprojektowane tak, aby nasadka do mopa nie dotykała podłogi.

 Uwaga: Roborock Q7 Max+ nie podnosi automatycznie chusteczki podczas wjeżdżania na dywany! Jeśli używasz robota próżniowego do wycierania, powinieneś usunąć dywany lub określić obszary o ograniczonym dostępie.

 Funkcja wycierania Roborock Q7 Max+ to „fajnie mieć”, ale nie może konkurować z droższymi modelami! 

nawigować

Roborock Q7 Max+ wykorzystuje różne czujniki do nawigacji. Najbardziej uderzającą cechą jest wieża laserowa na górze, która wykrywa przeszkody o wielkości około 10 centymetrów. Wieżę uzupełniają czujniki upadku po bokach i na dole.

 Nie ma na co narzekać, jeśli chodzi o właściwości nawigacyjne Roborock Q7 Max+. Robot próżniowy porusza się po pomieszczeniu w przemyślany sposób i po zakończeniu sprzątania wraca na stanowisko.

Ostrożnie podchodzi do przeszkód i ścian. Co jakiś czas używany jest zderzak, którym robot próżniowy delikatnie dotyka przeszkody. Powinieneś obserwować pierwszy cykl czyszczenia. Kable, ubrania lub zabawki nie powinny leżeć w pobliżu. Roborock Q7 Max+ ich nie rozpoznaje. Z drugiej strony zgrabnie omija większe przeszkody, takie jak nogi stołu i krzesła.

Problemy mogą również powodować odblaskowe powierzchnie lub czarne dywany, które nie są rozpoznawane jako przeszkody lub uruchamiają czujniki zderzenia.

 Wyrafinowana i precyzyjna nawigacja w kosmosie. Jednak Roborock Q10 Max+ nie rozpoznaje kabli, skarpet i innych przeszkód poniżej 7 centymetrów. 

Stacja ssąca

Funkcjonowanie stacji ssącej jest w dużej mierze oczywiste. Pod koniec procesu czyszczenia robot próżniowy wraca do stacji i jest odsysany przez spód. Proces ssania trwa około 15 sekund. Objętość jest przyzwoita i prawie osiąga objętość odkurzacza przemysłowego. Ale i tutaj stacja ssąca Roborock Q7 Max+ nie jest wyjątkowo głośna w porównaniu z innymi modelami.

Roborock Q7 Max+ na stacji

Podstawa stacji odciągowej ma kształt rampy.

Odkurzony brud ostatecznie trafia do 2,5-litrowego worka na kurz, który należy wymieniać mniej więcej raz w miesiącu przy codziennym czyszczeniu. Oszczędza to konieczności ręcznego opróżniania komory na kurz, co jest szczególnie korzystne dla alergików. Komora na kurz nie jest jednak całkowicie czysta po odkurzaniu. Brud czasami dostaje się do filtra wewnątrz komory na kurz. Wystarczy jednak wyczyścić komorę i filtr pod wodą co kilka tygodni. Kiedy worek na kurz powinien zostać wymieniony, widać z diody LED pod logo Roborock.

akumulator

Za zasilanie robota próżniowego odpowiada zainstalowany na stałe akumulator litowo-jonowy 5200 mAh. Według Roborock, Roborock Q7 Max + jest w stanie wyczyścić do 3 godzin lub 300 metrów kwadratowych przestrzeni na raz.

Udało nam się zrozumieć dotychczasowe wartości w praktyce. Po oczyszczeniu naszego 60-metrowego obszaru, na który robot próżniowy potrzebował 65 minut, pozostało jeszcze 78 procent pozostałej baterii. Jeśli akumulator wyczerpie się podczas czyszczenia, robot próżniowy automatycznie wraca do stacji ładującej, ładuje się i kontynuuje pracę tam, gdzie został przerwany.

Porównywarka cen

ikonaMagazyn europejski
ikonaCzas dostawy 2-5 dni robocze
335,00 €
ikonaMagazyn niemiecki
ikonaCzas dostawy 2-5 dni robocze
399,00 €
ikonaMagazyn europejski
ikonaCzas dostawy 2-5 dni robocze
559,00 €
ikonaMagazyn niemiecki
ikonaCzas dostawy 2-5 dni robocze
581,99 €
ocena
pozytywny

Ogólnie dobra jakość wykonania
Łatwy w instalacji i obsłudze
Wiele opcji sterowania (aplikacje, sterowanie głosowe i przyciski)
Dobre właściwości nawigacyjne
Wydajne czyszczenie z dobrymi wynikami
Kompaktowa stacja ssąca
Dobra żywotność baterii

ujemny

Carpet Boost jest opóźniony w odpowiedzi
Funkcja wycierania bez większej wartości dodanej
Brak automatycznego wykrywania dywanu podczas mopowania
Stacja ssąca trochę głośna

Konkluzja

Dzięki Roborock Q7 Max+ Roborock zwiastuje początek swojej świadomej cenowo serii Q. W całym pakiecie ze stacją ssącą Q7 Max+ oferuje prawie wszystko, co robot próżniowy powinien zaoferować w 2022 roku. Wysoka moc ssania, dobre właściwości nawigacyjne i łatwa obsługa to główne atuty Roborock Q7 Max+.

Funkcja wycierania, w której mop jest tylko naciągany, jest nieco otrzeźwiająca. Najważniejsze funkcje, takie jak automatyczne podnoszenie mopa na dywanie lub technologia dźwięku-wibracji, są dostępne tylko w droższych modelach S7.

Jedno jest jednak jasne: Roborock Q7 Max+ ma potencjał, aby stać się bestsellerem wśród niedrogich robotów odkurzających ze stacją ssącą.

8.8
Nasza ocena
autor

Uruchomił stronę techreviewer.de w 2016 roku i od tego czasu jest aktywnym redaktorem wiadomości i raportów z testów we wszystkich dziedzinach technologii.

5 komentarze

5 komentarze

  1. Svenja

    7. Czerwiec 2022 10 do: 07

    Witam Timo, przede wszystkim dziękuję za szczegółowy test. Może możesz mi pomóc, szukam robota próżniowego ze stacją ssącą i ponieważ słyszałem tylko pozytywne rzeczy o Roborocku, to również powinien być jedną z marek.

    Po prostu nie jestem pewien, czy powinien to być S7 czy Q7. Zdecydowanie chcę mieć przy sobie stację ssącą. Funkcja wycierania jest dla mnie mniej ważna, ponieważ mój salon jest największym pokojem w moim mieszkaniu o powierzchni 60 m² i ma dywan. Czy Q7 wystarczy, czy wolisz S7? LG

    • Tymianek Admin

      7. Czerwiec 2022 12 do: 19

      Cześć Svenja, cieszę się, że podoba Ci się moja recenzja. Jeśli w ogóle nie jesteśmy uzależnieni od funkcji czyszczenia, Q7 Max jest w zupełności wystarczający.

      Inną kwestią, którą możesz zrobić, byłaby stacja ssąca. Na przykład stacja S7 może być obsługiwana bez torby. Stacja Q7 nie może tego zrobić. Stacja jest dostępna osobno i pasuje do Q7.

      Poza tym Q7 Max+ jest dla Ciebie bardzo dobry. Mam nadzieję, że mógłbym ci trochę pomóc.

  2. Svenja

    8. Czerwiec 2022 10 do: 22

    Witaj Timo, bardzo mi pomogłeś. 🙂 Zamówiłem teraz Q7 Max ze stacją odciągową i jestem bardzo podekscytowany.

  3. P

    9. Czerwiec 2022 12 do: 09

    Czy mogę również wlać płyn czyszczący do zbiornika na wodę? LG

    • Tymianek Admin

      10. Czerwiec 2022 09 do: 12

      Cześć P, nie polecam wkładania detergentu do zbiornika. Woda jest odprowadzana na szmatkę przez maleńkie dysze, które w zależności od środka czyszczącego mogą się zatkać.

      Istnieją specjalne środki czyszczące do robotów odkurzających i mopujących podłogę, ale niestety nie potrafię powiedzieć, czy są dobre, czy złe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Więcej od Roborocka
Roborock S7 Pro Ultra Robot Odkurzacz Header

Aktualności

Wraz z Roborock S7 Pro Ultra ogłoszono aktualizację Roborock S7. Na Amazon nowy robot próżniowy ze stacją czyszczącą do wycierania mopa już...

reklama

Bang dobra duża wyprzedaż

GGOBest czerwcowy baner