Kontakt z nami

Hej, czego szukasz?

Nagłówek recenzji ECOVACS DEEBOT T20 OMNI

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI w teście: Prawie doskonały środek czyszczący

aktualizowany przez Timo Altmeyer 24 października 2023 r

Jako specjalista od robotów próżniowych, ECOVACS wprowadził w tym roku nowy model swojej przystępnej cenowo serii T.

Dzięki niezwykłej mocy ssania 6000 Pa, automatycznej funkcji podnoszenia mopa i możliwości czyszczenia mopa gorącą wodą, ten nowy robot odkurzający ECOVACS oferuje szeroki zakres funkcji, które nie pozostawiają nic do życzenia. Więc idealny robot próżniowy?!

9.5
Nasza ocena
549 € mediamarkt.de
Porównywarka cen

Recenzja: DEEBOT T20 OMNI firmy ECOVAC

 Oferta Prime Day 

W ramach Amazon Prime Day robot sprzątający ECOVACS DEEBOT T20 OMNI jest teraz dostępny w cenie zaledwie 799 euro zamiast pierwotnej sugerowanej ceny detalicznej wynoszącej 1.099 euro. Odpowiada to oszczędności na poziomie 27%.

Do oferty Amazon

Zaktualizuj 04. Wrzesień 2023

Firma ECOVACS ogłosiła oficjalne wycofanie produktu DEEBOT T20 OMNI. Wycofanie dotyczy wszystkich urządzeń wyprodukowanych przed 1 czerwca 2023 r. W związku z tym w przypadku tych urządzeń może nastąpić zużycie płytek mopa, co może prowadzić do wypadania tych płytek z obudowy robota po pewnym okresie użytkowania.

Informacja została przekazana klientom drogą mailową, a firma przeprosiła za niedogodności. ECOVACS zapewnia również, że środki kontroli jakości zostaną wzmocnione, aby uniknąć takich incydentów w przyszłości.

 Co to oznacza dla klientów? Posiadacze urządzenia, którego dotyczy problem, mogą zamówić bezpłatny zestaw akcesoriów zamiennych, który obejmuje ulepszone płytki mopa i dwa mopy szenilowe. Producent przekazał w mailu instrukcje dotyczące rejestracji i dalszego procesu. Jeśli nie otrzymałeś wiadomości e-mail, możesz skontaktować się z nami tutaj  Połączyć  informować.

Producenci inteligentnych robotów odkurzających nieustannie opracowują nowe funkcje, aby czyszczenie było bardziej wydajne i wygodne. DEEBOT T20 OMNI, model średniej klasy z serii ECOVACS T, wyróżnia się dwoma głównymi ulepszeniami.

Po pierwsze, może automatycznie podnosić mopy podczas zamiatania po dywanach, umożliwiając jednoczesne odkurzanie i mycie. Po drugie, może czyścić mopy gorącą wodą o temperaturze 55°C, która głęboko czyści mopy i zmniejsza potrzebę prania w pralce.

Robot próżniowy ECOVACS DEEBOT T20 OMNI parkuje na stacji ssącej

Niewątpliwe podobieństwo do innych modeli z rodziny ECOVACS.

Co ciekawe, DEEBOT T20 OMNI przewyższa nawet obecny model premium DEEBOT X1 OMNI, ale radzi sobie bez kamery AIVI, która zamienia robota odkurzającego w ruchomą kamerę monitorującą, oraz wbudowanego zbiornika na wodę, który zasila mopy wodą podczas operacji.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI: projekt i wykończenie

Ciągłość i spójność projektu DEEBOT T20 OMNI podkreślają jego przynależność do rodziny ECOVACS. Zarówno robot odkurzający, jak i uniwersalna stacja czyszcząca mają wyraźne podobieństwa do DEEBOT X1 OMNI (na próbę) i jego poprzednik, DEEBOT T10 OMNI (na próbę).

Chociaż stacja czyszcząca jest dość duża (58 x 45 x 43 centymetry), DEEBOT T20 OMNI, który jest obecnie dostępny tylko w kolorze białym, bezproblemowo integruje się z różnymi stylami wnętrz.

stacja czyszczenia

Stacja czyszcząca to nie bez powodu wielka sprawa. Jeśli podniesiesz srebrną pokrywę stacji, pojawi się wyjmowany 4-litrowy zbiornik na świeżą wodę i 4-litrowy zbiornik na brudną wodę. Oba są od siebie dobrze odseparowane optycznie.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI pokrywa stacji czyszczącej otwarta

Srebrną pokrywę można po prostu złożyć.

Pomiędzy tymi zbiornikami jest wystarczająco dużo miejsca, aby na przykład przechowywać dołączoną szczotkę do czyszczenia. DEEBOT X1 OMNI lepiej wykorzystał tę przestrzeń i zawierał odpowiedni schowek na akcesoria.

Ogólnie rzecz biorąc, ECOVACS zaoszczędził na dostarczonych akcesoriach. Zamiast zwykłej dostawy dwóch worków na kurz, w zestawie znajduje się tylko jeden worek, a mopy są również dostępne tylko w prostej wersji.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI Przestrzeń między zbiornikami na wodę

Akcesoria można schować między zbiornikami na wodę.

Oddzielony od zbiorników na wodę, w szufladzie pod spodem znajduje się 3-litrowy worek na kurz, do którego robot odkurzający opróżnia pojemnik na kurz po każdym cyklu sprzątania. Szufladę można otworzyć, naciskając ukryty przełącznik od dołu.

Pełen worek na kurz można wyrzucić do pozostałych odpadów, tak jak konwencjonalny worek do odkurzacza. Torby zastępcze można znaleźć niedrogo Amazonka lub im Kupuj przez ECOVACS zmienić kolejność.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI otwarte szuflady z workiem na kurz

Worek na kurz można łatwo wyjąć.

Robota odkurzającego można uruchomić za pomocą przycisku sterującego na pokrywie stacji czyszczącej. W porównaniu do DEEBOT X1 OMNI, który oferuje dodatkowe funkcje, takie jak wezwanie robota odkurzającego z powrotem do stacji lub rozpoczęcie czyszczenia mopem, DEEBOT T20 OMNI nie ma tych właściwości.

Przewód zasilający podłącza się z tyłu stacji czyszczącej. Posiada również praktyczny uchwyt do przenoszenia oraz urządzenie do zwijania kabla zasilającego.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI Tył stacji

Tak wygląda stacja czyszcząca od tyłu.

Stacja czyszcząca zakończona jest u dołu pochyloną płytą dolną. Robot odkurzający parkuje tyłem na stacji, tak że mopy wystają do miski czyszczącej. Nie musisz się martwić kałużami wody. Umywalka jest skonstruowana w taki sposób, że nic nie może się wydostać. Nie jest również możliwe poparzenie gorącą wodą o temperaturze 55°C, ponieważ mopy są czyszczone w niedostępnej tylnej części stacji.

Stanowisko postojowe ECOVACS DEEBOT T20 OMNI

Tutaj mopy są dokładnie czyszczone.

robota próżniowy

Sam robot próżniowy ma klasyczny okrągły kształt. Przy średnicy 36,2 centymetra i wysokości 10,35 centymetra nie jest to jedno z najbardziej kompaktowych urządzeń na rynku, ale powinno zmieścić się pod większością łóżek i sof. Wysokość wynika z wieżyczki laserowej, która wyraźnie wystaje z góry i zapewnia DEEBOT T20 OMNI możliwości nawigacyjne.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI zaparkowany na stacji

DEEBOT T20 OMNI cofa się do stacji.

Srebrna pokrywa robota próżniowego jest przymocowana magnetycznie i całkowicie zdejmowana. To, czy wolisz pokrywę na zawiasach, czy zdejmowaną, jest kwestią gustu. Mnie osobiście ta konstrukcja bardziej odpowiada, bo ułatwia dostęp do przycisków pod spodem i pojemnika na kurz.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI z pokrywą

Pokrywa wykonana jest z tworzywa sztucznego.

Jak zwykle w przypadku ECOVACS, jest włącznik/wyłącznik i przycisk WiFi.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI włącznik i wyłącznik

Aby uzyskać dostęp do przycisków, po prostu podnieś pokrywę.

Pojemnik na kurz ma pojemność 300 ml, czyli o 100 ml mniej niż pojemnik na kurz DEEBOT X1 OMNI, ale to nie ma znaczenia, ponieważ gdy tylko pojemnik się zapełni, jest on automatycznie opróżniany w stacji.

Nowością jest ulepszony filtr cząstek stałych w pojemniku na kurz, który został uzupełniony o dodatkową warstwę węgla aktywnego. Filtr z węglem aktywnym pomaga jeszcze skuteczniej wiązać zapachy i cząsteczki kurzu.

Pojemnik na kurz ECOVACS DEEBOT T20 OMNI z filtrem z węglem aktywnym

Filtr z węglem aktywnym to dodatkowa warstwa chroniąca przed zapachami i cząsteczkami.

Z przodu DEEBOT T20 OMNI znajduje się zderzak, który chroni robota próżniowego przed kolizjami. Aby od razu uniknąć takich sytuacji, robot próżniowy został wyposażony w kilka czujników zarówno po bokach, jak i na spodzie.

System rozpoznawania TrueDetect 3D 3.0, będący w zasadzie kamerą typu cross-array, wykrywa przeszkody i pilnuje, aby robot próżniowy ich nie dotknął. O tym, jak skutecznie to działa, przekonamy się później.

System detekcji ECOVACS DEEBOT T20 OMNI TrueDetect 3D 3.0

System wykrywania TrueDetect 3D 3.0 wykrywa obiekty i przeszkody z przodu.

Tym, czego ECOVACS tym razem pominął, jest kamera AIVI, którą można wykorzystać do planowania wypraw obserwacyjnych. Ta funkcja może być pomocna w monitorowaniu własnych czterech ścian, ale niesie ze sobą również ryzyko niechcianej inwigilacji. W tym momencie każdy powinien sam zdecydować, na ile przydatna jest dla niego ta funkcja.

W dolnej części DEEBOT T20 OMNI znajdują się dwa obrotowe mopy i szczotki boczne, które mocno zatrzaskują się na swoim miejscu. Robot odkurzający reguluje podnoszenie i opuszczanie mopów, automatycznie je obracając lub wsuwając. Osiąga to różnicę wysokości 9 milimetrów. Same mopy wykonane są z wyjątkowo chłonnego materiału, który długo magazynuje wodę. Dobra decyzja, ponieważ DEEBOT T20 OMNI nie ma zintegrowanego zbiornika na wodę.

Mopy podłogowe ECOVACS DEEBOT T20 OMNI

Mopy wykonane są z wyjątkowo chłonnego materiału.

Ku uciesze długowłosych osób i właścicieli zwierząt, główna szczotka wykonana z włosia została zastąpiona wałkiem z czystej gumy, w którym sierść jest znacznie mniej podatna na zaczepianie. Jednocześnie końcówki szczotek zostały ulepszone, dzięki czemu włosy są mniej podatne na skręcanie i łatwiej je usunąć.

Wałek gumowy ECOVACS DEEBOT T20 OMNI

ECOVACS zastąpił wałek szczotkowy wałkiem gumowym.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI: Konfiguracja

Konfiguracja DEEBOT T20 OMNI powinna być łatwa do wdrożenia nawet dla laików technicznych. Pierwszym wymaganiem jest pobranie aplikacji ECOVACS Home, która jest dostępna w oficjalnych sklepach na urządzenia z systemem Android i iOS.

Następnie aplikacja przeprowadzi Cię przez poszczególne etapy konfiguracji za pomocą zdjęć iw łatwy do zrozumienia sposób. W trakcie konfiguracji robot odkurzający wymaga danych dostępowych do domowej sieci WLAN. Upewnij się, że dostępna jest sieć 2,4 GHz. Połączenie z siecią 5 GHz nie jest obsługiwane.

Aplikacja ma przejrzystą strukturę, a dzięki regularnym aktualizacjom ECOVACS pokazuje swoje zaangażowanie w ciągłe ulepszanie aplikacji.

Kierowanie

Przy pierwszej konfiguracji dostępna jest opcja szybkiego mapowania, która tworzy mapę pomieszczenia w zaledwie kilka minut bez odkurzania i wycierania. Rozróżnia się klasyczną mapę pokoju 2D i mapę pokoju 3D, która pokazuje również obiekty, takie jak meble i dywany.

Mapa pomieszczenia pozwala na bieżąco śledzić, gdzie w danej chwili znajduje się robot odkurzający i jakie postępy poczynił podczas procesu sprzątania. Korekty, takie jak nadawanie nazw pokojom, rozdzielanie pokoi lub łączenie ich, są dokonywane za pomocą ustawień mapy. W ustawieniach można również zdefiniować strefy ograniczone, do których robot odkurzający nie powinien wchodzić podczas odkurzania i wycierania lub tylko podczas wycierania. Możliwe jest utworzenie do trzech różnych map. Dokładność wyświetlania mapy jest dobra.

Tryb ponownego inicjowania

Do wyboru jest łącznie pięć trybów czyszczenia. W trybie „Powierzchnia” można konkretnie wyznaczyć poszczególne pomieszczenia do sprzątania. Tryb „AUTO” przeprowadza automatyczne czyszczenie całego obszaru. Istnieją również trzy dodatkowe tryby specjalne.

Specjalny tryb „Dom”, dostępny tylko w widoku mapy 3D, sprząta obszar wokół mebli i dywanów. Natomiast tryb „Własny” na wyświetlaczu 2D umożliwia narysowanie na mapie obszarów czyszczenia.

Nowością jest tryb „Dom” 2.0. W tym trybie robot próżniowy zapamiętuje m.in. jak długo był nieaktywny lub analizuje, które pomieszczenia są częściej mocno zabrudzone. Automatycznie dostosowuje swoje zachowanie podczas czyszczenia w oparciu o te parametry.

Ustawienia

Aby uzyskać dostęp do ustawień, przesuń palcem w górę od dołu ekranu głównego. ECOVACS wprowadził nową strukturę ustawień, które są teraz podzielone na kategorie ustawień czyszczenia, funkcji stacji i innych ustawień.

Poprzednie wersje miały wszystkie ustawienia w jednym miejscu. Dzięki temu nowemu podziałowi przejrzystość nieco ucierpiała. Oto dostępne opcje ustawień:

 Ustawienia czyszczenia: 

  •  Ustawienia czyszczenia: „Standard”, „Mop”, „Odkurzanie i mop”
  •  Czyste: raz lub dwa razy
  •  Moc ssania: regulowana w poziomach „cichy”, „standard”, „maksymalny” i „maksymalny+”

 Funkcje stacji: 

  • Czyste chusteczki
  • pusty pył
  • Suszenie powietrzem

 Inne ustawienia czyszczenia: 

  •  Skuteczność czyszczenia: „Standardowa”, „Głęboka” i „Szybka”
  •  Głębokie czyszczenie narożników: głębokie czyszczenie krawędzi
  •  Strategia czyszczenia dywanów: automatyczne zwiększanie ssania, wykrywanie dywanów, omijanie dywanów, ignorowanie dywanów
  •  Sekwencja czyszczenia: Określa kolejność czyszczenia.
  •  Inteligentne czyszczenie: wilgotność nakładki mopującej (niska, standardowa, wysoka), interwał czyszczenia (głębokie, codzienne, wydajne), czas suszenia gorącym powietrzem (2 godziny, 3 godziny, 4 godziny), samoczynny odpływ (automatyczny, inteligentny), ciągłe czyszczenie , Unikanie przeszkód 3D TrueDetect, jednostka powierzchni
  •  Harmonogram sprzątania: harmonogram według dni tygodnia i godziny
  •  Język 

Istnieją również ustawienia ogólne, w tym blokada rodzicielska, dziennik czyszczenia, asystent głosowy YIKO i raport zużycia części.

Asystent głosowy YIKO

Jedną z głównych funkcji DEEBOT T20 OMNI i aplikacji domowej ECOVACS jest asystent głosowy YIKO. Tutaj też dużo się działo i ECOVACS pokazuje, że asystent głosowy powoli zaczyna być pod kontrolą.

Asystent językowy rozumie teraz ponad 20 poleceń głosowych w różnych językach, które obejmują prawie wszystkie funkcje robota próżniowego. Na przykład możesz uruchamiać, wstrzymywać i kończyć różne tryby sprzątania za pomocą poleceń głosowych, wysyłać robota odkurzającego do stacji lub pytać o informacje, takie jak poziom naładowania baterii, lokalizacja i bieżące zadanie.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI YIKO Asystent

Dioda LED zapali się, aby stwierdzić, czy YIKO jest aktywne.

Podczas testu świadomie zdecydowałem, że nie będę z góry przyglądał się błędom w mowie, ale raczej będę mógł swobodnie komunikować się z YIKO. W 90 procentach przypadków YIKO rozumiał, czego od niego chcę. Jednakże musiałem kilka razy powoli powtórzyć początkowe polecenie „OK, YIKO”, ponieważ nie zostało ono zrozumiane, gdy zostało wypowiedziane szybko. Kolejnym problemem jest czułość mikrofonu. Podczas pracy robota próżniowego trzeba dosłownie na niego krzyczeć z bliskiej odległości, aby zareagował.

Jeśli nie chcesz korzystać z YIKO, możesz łatwo wyłączyć tę funkcję w aplikacji. Czy asystent głosowy jest aktywny, czy nie, można zobaczyć na diodzie LED stanu robota odkurzającego: Świecąca pomarańczowa dioda LED oznacza, że ​​asystent głosowy został dezaktywowany, a niebieska dioda LED oznacza, że ​​asystent głosowy przyjmuje polecenia.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI: test praktyczny

Funkcja automatycznego podnoszenia mopa

Główną wadą DEEBOT X1 OMNI było to, że za każdym razem trzeba było zdejmować mopy, aby odkurzyć dywany. Na dłuższą metę jest to dość irytujące i prowadzi do znacznych ograniczeń, szczególnie w pomieszczeniach z dużą ilością dywanów lub nawet wykładzin.

Napełnij zbiornik wody ECOVACS DEEBOT T20 OMNI

Proszę raz napełnić zbiornik na wodę do wycierania.

Firma ECOVACS zareagowała na to i wyposażyła robota DEEBOT T20 OMNI w funkcję automatycznego podnoszenia mopa, co oznacza, że ​​może on jednocześnie odkurzać i wycierać wszystkie wykładziny podłogowe. Jeśli robot odkurzający zbliży się do krawędzi dywanu, automatycznie uniesie mopy o 9 milimetrów, tak aby unosiły się tuż nad podłogą.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI podnoszone mopy

Podniesione mopy unoszą się tuż nad ziemią.

ECOVACS dobrze wdrożył funkcję automatycznego podnoszenia mopa. Dopiero gdy robot odkurzający znajduje się mniej więcej w połowie dywanu, mopy unoszą się z prędkością błyskawicy, dzięki czemu możliwe jest wytarcie do krawędzi dywanu.

Działa to nawet w przypadku dywanów z wysokim włosiem, gdzie mopy są częściowo naciągane na włos, co może prowadzić do osadzania się wody. Nawet jeśli robot odkurzający znajduje się na dywanie z mopem, mopy mogą nadal się obracać, a dywan może być nieco mokry.

wyczyść wynik

Efekt czyszczenia jest imponujący. Dzięki wysokiemu naciskowi mopy z łatwością usuwają z podłogi nawet zaschnięte plamy po kawie. Jednak w przypadku uporczywych plam robot odkurzający musi je przetrzeć kilka razy, co oznacza, że ​​w przypadku ręcznego mopa jest on ostatecznie szybszy.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI Mop do podłóg

Wyciera dokładnie i bez smug.

czyszczący ostrze

Przydatne okazało się czyszczenie krawędzi, które włącza się co siedem dni w trybie AUTO lub domowym. DEEBOT T20 OMNI przez krótki czas odpycha swoje mopy na krawędź pokoju.

Funkcja ta nie jest jednak gwarantowana w XNUMX%, dlatego brud pozostaje w narożnikach i trudno dostępnych miejscach. Ale przynajmniej - ECOVACS pomyślał o funkcji, której obecnie brakuje wielu innym producentom.

Brakujący zbiornik na wodę

 Brakujący zbiornik na wodę nie jest wadą. Nawet jeśli robot odkurzający podjeżdża do stacji tylko co 10 minut, aby odświeżyć swoje mopy, pozostają one mokre do samego końca. Można jednak zauważyć, jak rozkład wilgoci stopniowo maleje.

W przypadku mniej zabrudzonych podłóg wystarczy ustawić w ustawieniach wilgotność nakładki mopa na niską. Wycieranie nie pozostawia smug, dzięki czemu robot odkurzający pozostawia czystą linię wilgoci. Na powierzchnię około 70 metrów kwadratowych potrzeba około 4 litrów świeżej wody.

Technologia mycia mopem gorącą wodą

Mopy są czyszczone w stacji czyszczącej. Zalety używania do tego gorącej wody (55°C) są oczywiste. Tłusty brud lepiej rozpuszcza się w gorącej wodzie, a bakterie są zabijane w tym samym czasie.

Test szybko wykazał, że mopy są lepiej czyszczone gorącą wodą. Szczególnie właściciele zwierząt domowych znają problem polegający na tym, że podczas wycierania na mopie szybko zbiera się brud. Nadal jednak zalecałbym regularne pranie mopów w pralce, aby usunąć pozostałe cząsteczki brudu z mopów.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI czyszczenie gorącą wodą Nagrywanie FLIR

Kamera termowizyjna wyraźnie pokazuje, że nie ma zagrożenia ze strony gorącej wody.

 Według ECOVACS system grzewczy jest zabezpieczony na kilku poziomach. Dopływ wody i elektronika zostały od siebie odseparowane, aby w przypadku wycieku nie doszło do większych uszkodzeń. Czujnik temperatury monitoruje temperaturę wody. Jeśli wzrośnie powyżej 3°C na dłużej niż 55 sekundy, ogrzewanie zostanie automatycznie zatrzymane.

Zbiornik brudnej wody ECOVACS DEEBOT T20 OMNI napełniony

Tak wygląda zbiornik na brudną wodę po czyszczeniu w zwierzęcym gospodarstwie.

Brudna woda powstająca podczas czyszczenia trafia do 4-litrowego zbiornika na brudną wodę. Wskazane jest, aby szary płyn od razu wylać do toalety i dokładnie przepłukać zbiornik, aby w pierwszej kolejności nie powstawały nieprzyjemne zapachy.

ssać

Moc ssania DEEBOT T20 OMNI osiąga imponujące 6000 Pascalów (Pa). To czyni go jednym z najpotężniejszych robotów próżniowych dostępnych obecnie na rynku. Mimo dużej siły ssania głośność jest na odpowiednim poziomie. Robot odkurzający bardzo dobrze zbiera brud z twardych podłóg. Ze 100 gramów kurzu domowego rozrzuconego na obszarze testowym, 95 gramów zostało odkurzonych.

Wynik był nieco gorszy na dywanach. Co najmniej 91 gramów zostało tam odessanych. Robot odkurzający porusza się po krawędziach dywanów o maksymalnej wysokości 2 centymetrów. Włosy rzadko zaczepiają się o gumowy wałek. Z drugiej strony w przypadku obrotowych szczotek bocznych jest to nieco bardziej powszechne. Włosy można ściąć za pomocą dostarczonego narzędzia do czyszczenia.

Robot odkurzający opróżnia pełną komorę na kurz do 3-litrowego worka na kurz na koniec cyklu czyszczenia. Worek ma kilka warstw filtrujących i bezpiecznie zatrzymuje brud. Należy go wymienić najpóźniej po trzech miesiącach.

Istnieje możliwość poprawy nawigacji. Ogólnie rzecz biorąc, DEEBOT T20 OMNI porusza się bezpiecznie po terenie, ale czasami wydaje się też nieco zdezorientowany. Świadczy o tym fakt, że robot odkurzający pozostaje przez chwilę w tym samym miejscu, częściej kręci się w kółko lub odjeżdża z obszarów, które zostały już wyczyszczone. ECOVACS powinien opanować problem dzięki przyszłym aktualizacjom.

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI zabawka dla kota i kabel ładujący jako przeszkoda

Przedmioty leżące wokół są zwykle rozpoznawane.

W większości przypadków możesz polegać na wykrywaniu przeszkód TrueDetect 3D 3.0. W porównaniu do DEEBOT X1 OMNI funkcja została znacznie ulepszona. DEEBOT T20 OMNI prawie zawsze rozpoznaje leżące wokół zabawki dla kotów i czarne kable do ładowania jako przeszkody i niezawodnie je omija.

Staje się to trudniejsze w przypadku białych kabli lub sznurowadeł, które leżą zbyt płasko na ziemi dla jego promienia wykrywania. Robot próżniowy lubi po nim jeździć. Jednak większość innych marek robotów próżniowych również zawodzi na tych obiektach.

akumulator

Robot próżniowy wykorzystuje typową baterię 5200 mAh, która według ECOVACS powinna działać jednorazowo do 240 minut. W teście bateria działała około 150 minut, zanim robot próżniowy musiał udać się na stację. Jedzie tam automatycznie, gdy tylko poziom naładowania baterii spadnie do 15 procent.

W przeliczeniu na metry kwadratowe robot próżniowy może jednorazowo odkurzyć około 120 metrów kwadratowych powierzchni. Gorzki posmak pojawia się, jeśli chodzi o czas ładowania, który trwa prawie 6 godzin. Jeśli chcesz za jednym razem wyczyścić kilka pięter o dużej powierzchni, szybko wpadniesz w kłopoty czasowe.

Nagłówek recenzji ECOVACS DEEBOT T20 OMNI

DEEBOT T20 OMNI

9.5
ocena
pozytywny

Bardzo dobra jakość wykonania
Łatwy w instalacji i obsłudze
Przyjazna dla użytkownika aplikacja ECOVACS Home
Poręczny asystent głosowy (YIKO)
Znakomita wydajność wycierania
Jednoczesne odkurzanie i mycie
Dobra siła ssania z rolką z pełnej gumy
Dokładne czyszczenie mopem gorącą wodą

ujemny

Brak pudełka do przechowywania akcesoriów
Nie unika wszystkich obiektów
Czasami zdezorientowany
Akumulator ładuje się bardzo wolno

Konkluzja

ECOVACS DEEBOT T20 OMNI okazuje się być cennym pomocnikiem w gospodarstwie domowym, który skutecznie radzi sobie z szerokim zakresem zadań związanych ze sprzątaniem. Połączenie odkurzania i wycierania dzięki funkcji automatycznego podnoszenia mopa oraz utrzymywania mopa w czystości dzięki technologii mycia gorącą wodą to cechy, które szczególnie przyciągają wzrok. Obsługa jest przyjazna dla użytkownika dzięki intuicyjnej aplikacji, asystentowi głosowemu YIKO i nieskomplikowanej konfiguracji.

Pomimo tych zalet istnieją pewne aspekty, które pozostawiają miejsce na ulepszenia. Robot może od czasu do czasu stracić orientację, a czas ładowania baterii wydaje się nieco długi. Ponadto zdolność rozpoznawania obiektów nie zawsze jest niezawodna. Niezależnie od tych punktów, DEEBOT T20 OMNI oferuje solidną ogólną wydajność, która zapewnia godne pochwały rezultaty sprzątania.

Porównywarka cen
549,00 zł
580,00 zł
Awatar Timo Altmeyera

Timo jest założycielem techreviewer.de i prawdziwym ekspertem w dziedzinie technologii. Od smartfonów po e-rowery, od kina domowego po inteligentne domy – zawsze trzyma rękę na pulsie najnowszych trendów.

11 komentarze

11 komentarze

  1. Björn

    16. Czerwiec 2023 13 do: 58

    Cześć Timo
    Testowałem 2 sztuki, nie zauważyłeś grzechotania? Nie zawsze jednak odstąpić od sprawy.
    W porównaniu do x1, uważam, że t20 jest nieco głośniejszy lub bardziej piszczy, co prawdopodobnie wynika z gumowych rolek w mieszkaniach wyłożonych płytkami

    • Tymianek Admin

      16. Czerwiec 2023 15 do: 37

      Cześć Bjorn,

      Dziekuję za odpowiedź. W niektórych sytuacjach gumowy wałek może być nieco głośniejszy niż wałek szczotki X1 OMNI. Częściej robiłem tę obserwację przy innych modelach z gumowym wałkiem.

      Jeśli chodzi o grzechotanie, w moich testach nie zauważyłem niczego niezwykłego. Puściłem go ponownie wcześniej i nie słyszałem żadnego zauważalnego grzechotania.

      • Björn

        16. Czerwiec 2023 19 do: 35

        Cześć Timo, bardzo dziwne, więc moje dwa ostrza jak traktor, też wysłałbym ci film, jeśli jesteś zainteresowany.
        Chciałbym również zauważyć, że sklep internetowy ecovacs ma zwykle wyższe ceny niż Amazon. Po konsultacji z Evovacs Supoort dają gwarancję ceny na swój sklep, ale nie na Amazon, co oznacza, że ​​nie ma zniżki, ponieważ dobry jest wymieniony na Amazon za 999 € i bezpośrednio na ecovacs za 1099 €
        Liebe Grüße

        • Tymianek Admin

          17. Czerwiec 2023 12 do: 25

          Cześć Bjorn,

          to wcale nie brzmi dobrze. Możesz wysłać mi e-mailem wideo / link. Adres e-mail znajdziesz na stronie kontaktowej.

          Czy wyjąłeś wszystkie szczotki jedna po drugiej i sprawdziłeś, czy problem nadal występuje?

  2. Beata Meiser

    18. Czerwiec 2023 12 do: 41

    Witaj Timo, przede wszystkim dziękuję za bardzo pouczający test. Już mi w tym bardzo pomogłeś. 🙂 Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na pytanie. Chciałbym używać robota odkurzającego głównie do codziennego wycierania (mam 2 złote). Czy wiesz może, czy robot odkurzający jest kompatybilny ze środkami czyszczącymi? Z góry dziękuję. 🙂

    • Tymianek Admin

      23. Czerwiec 2023 22 do: 31

      Cześć Beate, do zbiornika świeżej wody można dodać płyn czyszczący. W tym celu ECOVACS sprzedaje nawet własny środek czyszczący.

      To, na co chcesz uważać, to nie używanie lepkiego środka czyszczącego. Na przykład klasycznego neutralnego środka czyszczącego firmy Frosch bym tam nie włożył, bo jest trochę lepki i tworzy płatki w wodzie. Prowadzi to do zatykania wąskich węży.

  3. Horst

    11. Lipiec 2023 13 do: 43

    Witam Timo,

    Zadaję tutaj następujące pytanie, ponieważ nie mogłem znaleźć żadnych informacji w różnych mediach.
    Czy możesz użyć DEEBOT T20 OMNI do kontrolowania pomieszczeń do sprzątania? Mogę to zrobić za pomocą robota próżniowego „Medion”, którego mam od Aldi!

    • Tymianek Admin

      11. Lipiec 2023 16 do: 01

      Cześć Horst,

      Tak, oczywiście, działa to również z T20 OMNI. Możesz dowolnie dzielić pokoje i powiedzieć robotowi odkurzającemu, że ma konkretnie tylko odkurzać i wycierać to pomieszczenie, tylko odkurzać lub tylko wycierać.

  4. Aurélie

    12. Sierpień 2023 12 do: 02

    Dzień dobry!

    Jako właściciel iRobota szukałem pomocy domowej z mopem. T20 jest doskonały! Nadal mam problemy z aplikacją, ponieważ jest bardziej skomplikowana niż aplikacja iRobot, ale to już niedługo!
    Niemniej jednak zauważyłem 2 różnice w „mniej” dobrym stosunku do iRobotów.
    T20 gorzej radzi sobie na krawędziach pomieszczeń i mebli oraz nie radzi sobie ze wzniesieniami o nachyleniu 30-35°... a szkoda, bo chciałbym połączyć dwa pokoje w moim domu. iRobot poradził sobie z tym bez żadnych problemów. Masz pomysł?

    • Tymianek Admin

      13. Sierpień 2023 22 do: 35

      Cześć Aurélie,

      jeśli robot odkurzający nie może przekroczyć progu między dwoma pomieszczeniami, pomoże tylko zbudowanie lub zakup rampy progowej. Na Amazonie jest duży wybór.

      • Aurélie

        15. Sierpień 2023 07 do: 08

        Ale czy myślisz, że może wspiąć się na rampę?
        Myśleliśmy, że pod tym względem przypomina Roombę. To nie tylko próg, to stopień, dla którego zbudowaliśmy rampę o nachyleniu 30 stopni. Dodamy trochę antypoślizgowości.
        Na Amazonie sprzedawane są tylko listwy progowe.

Schreibe einen Kommentar

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone * oznakowane

Więcej od ECOVACS
Przegląd
producent

ECOVACS

Modell

DEEBOT T20 OMNI

Spezifikationen

 Czyszczenie 
Siła ssania: do 6000 Pa
Tryby ssania: cichy, standardowy, maksymalny, maksymalny+
Głośność: mniej niż 68dB
Pojemnik: 300 ml pyłu
Układ wycieraczek: OZMO Turbo 2.0

 Nawigacja 
Mapowanie: TrueMapping 2.0 (LDS)
Wykrywanie obiektów: TrueDetect 3D 3.0
Karta do pokoju: Tak (3 piętra)
Układ pokoju: tak
Strefy zastrzeżone: tak
Wirtualna ściana: tak
Tryb gospodyni 2.0: Tak
Tryb głębokiego czyszczenia: Tak

 łączność 
Aplikacja: ECOVACS HOME
Połączenie: WiFi 2.4 GHz
Alexa: Tak
Strona główna Google: Tak
Inne: interakcja głosowa YIKO AI

 akumulator 
Pojemność: 5200 mAh
Czas trwania: do. 260 minut
Czas ładowania: 6,5 godz

 Stacja ssąca 
Moc ssania: 21 kPa
Rodzaj torby: Jednorazowe
Rozmiar torby: 3L
Czyszczenie mopem: Gorąca woda (55°C)
Suszenie mopem: gorące powietrze

 Rozmiar i waga 
Rozmiar: 36,2 x 36,2 x 10,35 cm
Waga: kg 3,7

Zakres dostawy

Robot próżniowy 1x
1x stacja ssąca
2x szczotka boczna
Podkładka wycieraczki 2x
1x worki na kurz
Szczotka do czyszczenia 1x
1x narzędzie do czyszczenia
Kabel zasilający 1x
Podręcznik 1x