Kontakt z nami

Cześć, czego szukasz?

Zdjęcie produktu realme 9 Pro+

Recenzja realme 9 Pro+ - Świetny smartfon z aparatem Sony IMX766 OIS

Raport z testu stworzony przez Timo A. 7 marca 2022 r.

Realme 9 Pro+ jest tutaj! Jest to topowy model nowej serii realme 9 i zapowiada się na prawdziwy hit-niespodziankę. Zgodnie z mottem „Capture The Light”, firma realme stawia na sprzęt fotograficzny nowego realme 9 Pro+ (379,99 euro sugerowana cena detaliczna) w centrum uwagi. Więc dużo aparatu za małe pieniądze? Robimy test!

Twitter Facebook WhatsApp Bufor Przypiąć
9.1
Nasza ocena
299 € amazon.pl
Porównywarka cen
Technische Daten
Przegląd
producent

realme

Modell

Realme 9 Pro +

Spezifikationen

 Procesor i pamięć 
Procesor: MediaTek Dimensity 920 5G
Karta graficzna: ARM Mali-G68 MC4
Pamięć: 6 GB / 8 GB LPDDR4X + 128 GB / 256 GB UFS2.2
Rozszerzenie pamięci: nie

 Wyświetlacz 
Przekątna ekranu: 6,4 cali
Rozdzielczość wyświetlacza: 2400 x 1080 pikseli
Częstotliwość wyświetlania: 90 Hz
Typ wyświetlacza: AMOLED
Screen Protector: Corning Gorilla Glass 5
Multitouch: palce 10

 Foto 
Główny aparat: 50 MP Sony IMX766 OIS (przysłona f/1.8)
Ultraszerokokątny aparat: 8 MP Sony IMX355 (przysłona 119° - f/2.2)
Aparat makro: 2 MP (przysłona f/2.4)

Przedni aparat: 16 MP (przysłona f / 2.4)

 sieć 
Dual SIM: Tak
Rozmiar karty SIM: Nano SIM
eSIM: Nie.

2G GSM: 850 900 1800 1900 MHz
3G WCDMA: 1/2/4/5/6/8/19
4G LTE FDD: 1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/20/26/28/66
4G LTE TDD: 38/39/40/41
5G NSA / SA: n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40/n41/n77/n78/n66

 Bezprzewodowy 
Wi-Fi: 802.11 a / b / g / n / ac / ax
Bluetooth: 5.2
GPS: Tak
NFC: Tak

 czujniki 
* Czujnik światła otoczenia
* Akcelerometr
* Czujnik zbliżeniowy
* E-kompas
* żyroskop
* Czujnik odcisków palców (na wyświetlaczu)

 akumulator 
Bateria: 4.500 mAh
Funkcja szybkiego ładowania: 60 wat
Sklep Qi: nie

 Inny 
System operacyjny: Android 12 (realmeUI 3)
Dźwięk: słuchawki / głośniki stereo 3.5 mm
Połączenie: USB-C
Rozmiar: 160,2 73,3 x x 7,99 mm
Waga: 182g

Recenzja: realme 9 Pro+

Dla wielu aparat jest prawdopodobnie najważniejszą cechą smartfona. Telefonowanie to tylko drobna sprawa. Jest jednak pewien problem: najlepsze aparaty do smartfonów zazwyczaj można znaleźć tylko w urządzeniach z wyższej półki, które kosztują 1000 euro i więcej. Nie każdy chce wydać tyle na smartfona.

realme 9 Pro+ rozpakowywanie (1)

W segmencie ze średniej półki aparat i inne sprzęty zazwyczaj muszą zmagać się z kompromisami. Cena określa sprzęt. Realme 9 Pro+ zapowiada się na wyjątek. Jest wyposażony w ten sam 50-megapikselowy przetwornik obrazu Sony IMX766, który zainstalowano w wielu smartfonach z wyższej półki. Do tego dochodzi optyczna stabilizacja obrazu (OIS), co nie jest oczywistością w segmencie średniej półki.

realme 9 Pro+: projekt i wykończenie

Realme to producent smartfonów, który przywiązuje dużą wagę do nietuzinkowego designu i lubi eksperymentować z wyglądem i dotykiem. Oprócz tego, że jest elegancka i kolorowa, zwykle dostępna jest edycja specjalna, która wyróżnia się na tle klasycznych kolorów. W przypadku realme 9 Pro+ to kolor „Sunrise Blue” powoduje, że smartfon zmienia kolor, gdy świeci słońce. Kiedy światło słoneczne pada na subtelnie mieniący się niebieski tył, odcień zmienia się w czerwony.

Smartfon jest również dostępny w kolorach „Aurora Green” i bardziej subtelnym „Midnight Black”, które nie mają efektu zmiany koloru, ale również skutecznie mienią się w świetle.

realme 9 Pro+ rozpakowywanie (2)

Przy wymiarach 160,2 x 73,3 x 7,99 mm i wadze 182 g, realme 9 Pro+ jest smartfonem łatwym w obsłudze. Nie za duży, ale też nie za mały. Tył jest wykonany ze szkła, ale w żaden sposób nie jest zbyt śliski. Nieatrakcyjne odciski palców są łatwo usuwane przez szklany tył.

Kanciasty plastikowy stelaż to kwestia gustu. Wyraźnie to wyczuwalne w dłoni, czego osobiście nie uważałem za negatywny. Daje trochę większe poczucie bezpieczeństwa podczas obsługi.

Firma realme po raz kolejny zrezygnowała z oceny IP. Oznacza to, że teoretycznie nie ma ochrony przed wodą. Kilka pryśnięć wody w deszczu i tak nie powinno zaszkodzić smartfonowi. Jeśli chodzi o przetwarzanie, nie ma na co narzekać. Smartfon robi stabilne wrażenie.

tylna okładka realme 9 Pro+ (1)

Od tyłu do przodu, realme 9 Pro+ posiada potrójny system kamer z tyłu. Układ aparatów jest oparty na aktualnej serii iPhone 13 firmy Apple. Umieścilibyśmy na sobie główny aparat 50 MP i ultraszerokokątny aparat 8 MP. Po przekątnej obok znajduje się aparat makro 2 MP. Kamery i wypustki kamery wyraźnie wystają z tyłu. Całkiem niepewna sprawa podczas pisania na stole!

tylna okładka realme 9 Pro+ (2)

Przycisk zasilania znajduje się po prawej stronie. Przyciski głośności znajdują się naprzeciwko po lewej stronie. Gniazdo dual SIM, do którego można włożyć dwie karty nano SIM, znajduje się nad klawiszami głośności. Wkładanie karty pamięci microSD zamiast karty SIM nie działa. Realme 9 Pro+ nie oferuje żadnych opcji rozbudowy pamięci, czego nie należy zbytnio krytykować przy 128 GB lub 256 GB miejsca na dane.

Zakres dostawy realme 9 Pro+

Poniżej znajduje się klasyczne gniazdo USB-C pośrodku. Po lewej stronie znajduje się mikrofon, a obok wejście słuchawkowe 3.5 mm. Kolejny mikrofon znajduje się w górnej części ramy. Głośnik został umieszczony po prawej stronie gniazda USB-C. Drugi głośnik został zintegrowany ze słuchawką, co oznacza, że ​​smartfon jest w stanie odtwarzać dźwięk stereo. Więcej o wyświetlaczu, który zdobi przód.

realme 9 Pro+: ekran

Czeka nas tutaj 6,4-calowy wyświetlacz AMOLED o rozdzielczości 2400 x 1080 pikseli lub 411 PPI. Wąskie ramki zapewniają proporcję ekranu do obudowy na poziomie 90,8 procent. Częstotliwość odświeżania 90 Hz, która pozostawia widzowi szczególnie płynne wrażenie, jest teraz standardem w klasie średniej. W połączeniu z częstotliwością próbkowania 360 Hz ekran dotykowy reaguje również precyzyjnie i szybko. W przeciwnym razie wyświetlacz nadal obsługuje HDR10 i pokrywa przestrzeń kolorów DCI-P3.

wyświetlacz realme 9 Pro+ z przednią kamerą z dziurkowanym otworem

W praktyce wyświetlacz realme 9 Pro+ błyszczy realistycznymi, mocnymi kolorami, wysoką stabilnością kąta widzenia i doskonałą czernią. Wyświetlacz pozostaje czytelny w jasnym otoczeniu, zwłaszcza na zewnątrz w słońcu. W ciemności wyświetlacz można bardzo mocno przyciemnić. Jeśli spojrzysz na swój smartfon w nocy, masz gwarancję, że nie „ślepniesz”. Bardzo dobrze sprawdza się tutaj automatyczna regulacja jasności.

wyświetlacz realme 9 Pro+ (2)

Opcje ustawień wyświetlacza są wszechstronne. Kolory ekranu można regulować w trybach „Żywe”, „Naturalne” i „Pro”. Kolory są nieco chłodniejsze w trybie Żywe, podczas gdy kolory wydają się cieplejsze w trybach Natural i Pro – Cinematic. Temperatura barwowa jest płynnie regulowana w trybach „zimniej – standard i cieplej”. Wzmacniacz kolorów wideo automatycznie konwertuje zawartość SDR z aplikacji wideo na HDR. Dostępny jest również tryb jasny i ciemny oraz tryb komfortu oczu. Oba kontrolowane według harmonogramu.

Częstotliwość odświeżania ekranu można regulować w trybie automatycznym, wysokim i standardowym. Wysoki oznacza 90 Hz, domyślnie 60 Hz. W trybie automatycznym częstotliwość odświeżania jest wybierana zgodnie z aplikacją. Niestety, w teście bardzo niewiele aplikacji pracowało z częstotliwością 90 Hz i nie ma znaczenia, czy wybrano opcję Automatic, czy High. Z drugiej strony interfejs użytkownika działa stale z płynną częstotliwością 90 Hz.

Istnieje zawsze włączona funkcja powiadomień. Jakie informacje (godzina, data, powiadomienia o baterii i aplikacji) mają być wyświetlane, można określić w pozycji menu „Personalizacja”. Do wyboru są również różne projekty i możesz określić, kiedy AOD ma być aktywny.

realme 9 Pro+: wydajność

MediaTek Dimensity 920 5G zapewnia wystarczającą moc. Układ jest produkowany w wydajnym procesie 6 nm i oferuje między innymi 8-rdzeniowy procesor (4x Cortex-A78 @2,5 GHz i 4x Cortex A55 @2,0 GHz) oraz procesor graficzny ARM Mali-G68 MC4. Jest też szybka łączność komórkowa 5G (SA i NSA), WiFi 6 i Bluetooth 5.2.

Realme 9 Pro+ jest dostępny z 6+128GB lub 8+256GB pamięci. Pamięć główna jest typu LPPDR4X, przechowywanie danych typu UFS2.2. Teoretycznie Dimensity 920 obsługiwałby również pamięć RAM LPDDR5 i UFS3.1, ale tutaj wybrano tańszą pamięć. Jak już wspomniano, nie ma możliwości rozszerzenia pamięci na dane za pomocą karty pamięci microSD.

Realme 9 Pro+ wypada dobrze w teście wydajności. Potwierdzają to przeprowadzone w teście testy porównawcze oraz doświadczenia z życia codziennego. Typowe codzienne sytuacje, takie jak uruchamianie aplikacji, przełączanie między kilkoma otwartymi aplikacjami lub szybkie przewijanie, są niemal natychmiastowe. Tu i ówdzie mogą wystąpić dłuższe przerwy w ładowaniu i zacinanie się, ale są one rzadkością.

 Gracze również dostaną swoje pieniądze dzięki realme 9 Pro+. Nawet wymagające gry, takie jak PUBG czy Call of Duty Mobile, mogą być odtwarzane płynnie na wysokich szczegółach. Jednak to, co zostało powiedziane o częstotliwości odświeżania, dotyczy również gier mobilnych. Żadna gra nie wykorzystuje pełnego 90 Hz. Limit wyświetlania wynosi 60 klatek na sekundę, co również działa stale na ekranie w teście z PUBG. Nie ma problemów z ciepłem. Smartfon nie nagrzewa się nieprzyjemnie nawet przy długotrwałym pełnym obciążeniu, a wydajność nie jest zmniejszona (dławienie termiczne). Realme zainstalowało tutaj naprawdę dobry „system chłodzenia komory parowej”.

realme 9 Pro+: interfejs użytkownika

Realme 9 Pro+ jest dostarczany z realmeUI 3.0 opartym na systemie Android 12. Wygląd i funkcje są bardzo podobne do ColorOS OPPO. Sam interfejs użytkownika wygląda nowocześnie i schludnie. Jednak Realme nalegało również na zainstalowanie niektórych aplikacji innych firm (TikTok, LinkedIn i spółka). Jeśli ci się nie podoba, możesz po prostu odinstalować aplikacje.

Funkcjonalnie realmeUI 3.0 oferuje rozbudowane opcje personalizacji. Obrazy tła, symbole, kolory i czcionki można dostosować do własnych upodobań. Dostępne są różne animacje dla wbudowanego skanera linii papilarnych. Oprócz zawsze aktywnego wyświetlacza możesz również użyć podświetlenia krawędzi, aby zwrócić uwagę na powiadomienia.

Nie zaniedbuje się również funkcji związanych z prywatnością i ochroną danych. Pulpit nawigacyjny prywatności zawiera przegląd tego, która aplikacja zażądała pozwolenia (lokalizacja, kamera, telefon itp.) w ciągu ostatnich 24 godzin. Możesz zarządzać uprawnieniami poszczególnych aplikacji za pomocą menedżera uprawnień. Dostęp do kamery i mikrofonu można całkowicie wyłączyć, istnieje możliwość blokowania aplikacji hasłem, ukrywania aplikacji czy klonowania systemu. Prywatne dane, których nikt nie powinien zobaczyć, mogą być przechowywane w chronionym „prywatnym sejfie”.

Specjalne funkcje ułatwiają wielozadaniowość. Jest "elastyczne okno", czyli aplikacje mogą być obsługiwane jednocześnie na podzielonym ekranie, jest inteligentny pasek boczny, w którym można przechowywać aplikacje i funkcje, osobny obszar dla dzieci oraz "tryb prosty", który zawiera powiększone ikony i tekst . Nawiasem mówiąc, tryb łatwy jest świetny dla seniorów. Realme Lab oferuje funkcje eksperymentalne. Jednym z przykładów jest pomiar tętna za pomocą skanera linii papilarnych na wyświetlaczu.

realme 9 Pro+: kamera

Teraz robi się ekscytująco, ponieważ realme 9 Pro+ zapowiada się na jeden z najlepszych aparatów, który może nawet wytrzymać smartfony w wyższych przedziałach cenowych. Główny aparat wykorzystuje przetwornik obrazu Sony IMX50 o rozdzielczości 766 MP (f/1.8, 1/1.56″), który jest również montowany w wielu smartfonach za 1000 euro. Ponadto główny aparat oferuje optyczną stabilizację obrazu (OIS), która kompensuje ruchy i zapewnia pozbawione drgań zdjęcia i filmy.

Potrójny tylny aparat realme 9 Pro+.

Pozostałe sensory potrójnego aparatu to ultraszerokokątny aparat Sony IMX8 355 MP (f/2.2, 119°) oraz aparat makro 2 MP OmniVision OV02B (f/2.4). To typowy standard w segmencie średniej klasy. Do selfie jest przedni aparat Sony IMX16 o rozdzielczości 471 MP (f/2.4), który jest wbudowany w wyświetlacz po lewej stronie.

główny aparat fotograficzny

Dobre warunki oświetleniowe (dzień)

Główny aparat domyślnie robi zdjęcia w rozdzielczości 12.5 MP. Dzieje się tak za sprawą matrycy „Quad Bayer”, która zapewnia 2×2 piksele ze wspólnym filtrem kolorów. Zaletami technologii Quad-Bayer-Technology jest wyższa czułość czujnika, lepszy zakres dynamiki i niższe zachowanie szumów. Możliwe jest również robienie zdjęć w pełnych 50 MP, ale nie ma to większego sensu ze względu na duży rozmiar pliku i niską wartość dodaną.

W praktyce główny aparat realme 9 Pro+ przewyższa większość innych smartfonów ze średniej półki w tym samym przedziale cenowym. Odwzorowanie kolorów wygląda naturalnie, ostrość obrazu jest wysoka, choć nieco przeostrzona, a szczegóły są bardzo dobrze odwzorowane. Widoczny szum obrazu nie był zauważalny na żadnym z ujęć testowych. Główny aparat dobrze radzi sobie z jednocześnie jasnymi i ciemnymi obszarami obrazu, co przemawia za przyzwoitym zakresem dynamiki. Automatyczny tryb HDR rzadko musi interweniować.

Złe warunki oświetleniowe (noc)

Nawet w kiepskich warunkach oświetleniowych nie ma co narzekać na jakość nagrania. Sony IMX766 to czujnik o wysokiej intensywności, który robi świetne zdjęcia w nocy, nawet bez trybu nocnego. Przyczynia się do tego również optyczna stabilizacja obrazu, która bardzo dobrze kompensuje ruchy i zapewnia dobrą ostrość obrazu. Kolorystyka nagrań jest poprawna, choć z nieco ciepłą nutą. Szum obrazu nie zwiększa się w widoczny sposób w porównaniu z nagraniami dziennymi. Szczegóły są również dobrze odwzorowane, ale nie są bardzo zamulone.

Podsumowując, realme 9 Pro+ to jeden z niewielu smartfonów ze średniej półki, który robi użyteczne zdjęcia w kiepskich warunkach oświetleniowych. Jeśli światła otoczenia jest bardzo mało, zaleca się przełączenie na tryb nocny. Rozjaśnia również obraz i zapewnia więcej szczegółów w ciemnych obszarach obrazu. Ponadto kolory wyglądają jeszcze mocniej, ale niektóre ujęcia wyglądają nieco zbyt sztucznie.

zoom aparatu

Powiększanie jest możliwe przy powiększeniu do 20x. Główny aparat w realme 9 Pro+ powiększa się bezstratnie do 2x.

portret

Realme 9 Pro+ nie oferuje czujnika głębokości, ale zdjęcia bokeh są nadal możliwe. Postacie i przedmioty są czysto wycięte, a tło przyjemnie zmiękczone. Stopień rozmycia można regulować przed nagrywaniem. Dalsze przetwarzanie nie jest możliwe.

Realme 9 Pro+ ujęcie bokeh

Ultra szeroki kąt kamery

Ultraszerokokątny aparat 8 MP nie jest niczym szczególnym w porównaniu z głównym aparatem 50 MP, ale zapewnia również użyteczne zdjęcia. Zakres dynamiczny pasuje, kolory są spójne i nie ma widocznych zniekształceń. W bezpośrednim porównaniu z głównym aparatem obrazy są rozmazane, a poziom szczegółowości obniżony. Jeśli jednak spojrzysz na zdjęcia na małym ekranie, to różnica nie będzie znacząca.

Aparat makro

Proszę, drodzy producenci smartfonów, rzućcie aparat makro 2 MP! Zabawa ze smartfonem jest na początku fajna, ale na dłuższą metę aparat makro nie oferuje dużej wartości dodanej.

Zdjęcie testowe kamery makro realme 9 Pro+

jakość wideo

Główny aparat jest w stanie nagrywać filmy w 4K przy 30 klatkach na sekundę. Możliwe jest 1080 klatek na sekundę w obniżonym 60p. OIS i EIS zapewniają wyjątkowo płynne ujęcia w głównym aparacie. Jeśli chodzi o jakość nagrania, to samo można powiedzieć o jakości zdjęć. Filmy 4K wyglądają bardzo dobrze, a dźwięk jest również nagrywany w dobrej jakości. Możliwe jest również nagrywanie filmów za pomocą ultraszerokokątnego aparatu. Tutaj rozdzielczość jest ograniczona do 1080p przy 30 klatkach na sekundę.

przednia kamera

Przedni aparat 16 MP to typowa średnia średnia. Kolory wyglądają naturalnie, może trochę za słabe dla niektórych gustów. Ostrość obrazu jest w porządku, ale podczas powiększania zauważalne jest lekkie rozmycie. Obrazy stają się rozmazane, zwłaszcza gdy jest mało dostępnego światła. Wtedy poziom szczegółowości również spada, a szum obrazu wzrasta. Tło i pierwszy plan są starannie oddzielone w trybie portretowym. Przedni aparat nagrywa filmy w rozdzielczości 1080p przy 30 klatkach na sekundę. Obsługiwany jest HDR.

Aplikacja Camera

Aplikacja realme camera oferuje rozbudowane funkcje i tryby nagrywania. Mocniejsze kolory można osiągnąć na przykład w trybie AI. Rozpoznawanie sceny AI automatycznie rozpoznaje obiekt i odpowiednio dostosowuje kolory. Dzięki temu trawa jest jeszcze soczyście zielona, ​​a niebo jeszcze bardziej niebieskie. Ale uważaj, sztuczna inteligencja aparatu może fałszować renderowanie kolorów przez nadmiernie nasycone kolory!

Tryb Pro, który oprócz JPG może również nagrywać w formacie RAW, oferuje rozbudowane opcje ustawień ISO, migawki, EV, MF i WB. Poza tym istnieją inne tryby nagrywania dostosowane do prawie każdej sytuacji, takie jak tryb uliczny, tryb gwiazdy, panorama, przesunięcie pochylenia i wiele innych.

realme 9 Pro+: łączność i czujniki

przenośny

Ekspansja 5G jest w pełnym rozkwicie, a chipy z modemami 5G są coraz częściej instalowane w niedrogiej klasie średniej. Dimensity 920 oferuje również szybki modem 5G z obsługą SA i NSA w zakresach częstotliwości powszechnych w tym kraju. Oto przegląd:

  •  5G SA:  n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40/n41/n77/n78/n66
  •  5G NSA:  n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40/n41/n77/n78/n66
  •  GSM: 850/900/1800/1900 MHz
  •  WCDMA:  Bands 1/2/4/5/6/8/19
  •  LTE FDD:  1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/20/26/28/66
  •  LTE TDD: pasma 38/39/40/41 (2496-2690)

Telefonia i mobilne surfowanie działają płynnie. Jakość głosu jest wyraźna w obu kierunkach i nie pozostawia nic do życzenia.

gniazdo Realme 9 Pro+ Dual SIM

Wi-Fi i Bluetooth

Dzięki Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.2, realme 9 Pro+ obsługuje aktualne standardy bezprzewodowe. Zasięg odbioru i przepustowość danych w sieci WLAN są powyżej średniej. Połączenia Bluetooth pozostają stabilne nawet w zasięgu 15 metrów.

GPS i czujniki

Ten sam obraz również z odbiorem GPS. Pozycja jest ustalana w ciągu kilku sekund, a następnie jest stale stabilna. Poruszanie się po mieście i wsi działa bez przerw i bez odchyleń. Smartfon zawsze ma na widoku wystarczającą liczbę satelitów (GPS, AGPS, Beidou i Glonass). Dostępny jest e-kompas.

Inne wyposażenie sensoryczne obejmuje czujnik zbliżeniowy, czujnik światła otoczenia, czujnik przyspieszenia, żyroskop, czujnik G i czujnik Halla. Dostępna jest również technologia NFC do płatności mobilnych.

skanery linii papilarnych

Realme 9 Pro+ ukrył skaner linii papilarnych pod wyświetlaczem. Odblokowanie smartfona działa niezawodnie i szybko. Alternatywną metodą odblokowania oprócz klasycznego kodu PIN lub hasła byłoby rozpoznawanie twarzy. Działa to również dobrze, choć nie tak niezawodnie, jak skaner linii papilarnych.

Audio

System głośników stereo Realme 9 Pro+ zapewnia wspaniały dźwięk. System głośników jest podzielony na głośnik umieszczony w dolnej części ramy oraz słuchawkę telefoniczną jako drugi głośnik. Dolny głośnik jest minimalnie głośniejszy niż górny. Niemniej jednak dźwięk jest bardzo zrównoważony i przekonuje podczas oglądania filmów, słuchania muzyki i grania w gry. Głośność osiąga komfortowy poziom bez zniekształceń. Dolby Atmos dopełnia wrażenia dźwiękowe.

 Słuchawki można podłączyć przez Bluetooth, USB-C lub gniazdo 3.5 mm. Nie ma funkcji radia FM.

realme 9 Pro+: bateria

Realme 9 Pro+ ma baterię o pojemności 4500 mAh. Pomimo wyświetlacza 90 Hz, który teoretycznie skutkuje wyższym zużyciem, smartfon jest oszczędny w zużyciu. Czas pracy od 1 1/2 do 2 dni można osiągnąć bez żadnych problemów przy normalnym użytkowaniu.

Szybkie ładowanie gwarantuje technologia ładowania „SuperDart” firmy realme, która ładuje urządzenie realme Pro 9+ z mocą do 60 watów. W przeliczeniu na czas ładowania smartfon ładuje się do około 30 procent w zaledwie 75 minut. Już po 50 minutach bateria jest całkowicie naładowana. Ładowanie bezprzewodowe nie jest obsługiwane.

Porównywarka cen

ikonaMagazyn niemiecki
ikonaCzas dostawy 2-5 dni robocze
299,04 €
ocena
pozytywny

Projekt z doskonałym efektem kolorystycznym
Dobry wyświetlacz AMOLED 90 Hz
Dobra wydajność w życiu codziennym i w grach mobilnych
Android 12 (realmeUI 3.0)
Bardzo dobry aparat główny z OIS
Dobry zasięg telefonu komórkowego (5G, VoLTE, VoWiFi)
NFC do płatności zbliżeniowych
Skaner linii papilarnych na wyświetlaczu
Dobry głośnik stereo
Dobra żywotność baterii i szybkie ładowanie 60 W

ujemny

Brak oceny IP
Brak rozszerzenia pamięci
Brak 90 Hz w grach mobilnych

Konkluzja

Jeśli szukasz smartfona z bardzo dobrym sprzętem fotograficznym i nadal chcesz pozostać poniżej 400 euro, zdecydowanie powinieneś rzucić okiem na realme 9 Pro+. W teście główny aparat realme 9 Pro+ zachwycił w szczególności pierwszorzędnymi właściwościami nagrywania. Porównywalny sprzęt z przetwornikiem obrazu Sony IMX766 i optyczną stabilizacją obrazu (OIS) zazwyczaj można znaleźć tylko w znacznie wyższych przedziałach cenowych. Najbardziej oczywistym konkurentem w tym samym przedziale cenowym jest OnePlus Nord 2.

Ale reszta wyposażenia realme 9 Pro+ też nie musi się ukrywać. Platforma mobilna MediaTek Dimensity 920 zapewnia smartfonowi wystarczającą moc, aby działać bardzo dobrze w codziennym życiu i grach. Wymagające gry mobilne, takie jak PUBG, działają z niezmiennie wysoką liczbą klatek na sekundę, nawet jeśli pełne 90 Hz nie jest wyczerpane i musisz zadowolić się stabilnym 60 FPS. Oprócz przyzwoitej wydajności, Dimensity 920 błyszczy również pod względem komunikacji mobilnej 5G. Jakość głosu nie pozostawia nic do życzenia.

AMOLED 90 Hz zapewnia wyraziste kolory i doskonałą czerń. Filmy, aplikacje i gry można oglądać bardzo dobrze na 6,4-calowym wyświetlaczu. Właściwie nie przegapiłem częstotliwości odświeżania 120 Hz. Pewnie także dlatego, że przeskok z 90 Hz na 120 Hz jest mniej zauważalny dla oka niż z 60 Hz na 90 Hz. Już przy 90 Hz można jeździć bardzo dobrze. 120 Hz byłaby wisienką na torcie.

Akumulator nie oferuje również powierzchni ataku. Średnio od 1 1/2 do 2 dni można łatwo osiągnąć przy normalnym użytkowaniu. Funkcja szybkiego ładowania 60 W umożliwia pełne naładowanie smartfona w zaledwie 50 minut. Obie typowe wartości, jakich można oczekiwać od dobrego smartfona ze średniej półki.

Znowu w skrócie: Realme 9 Pro+ to udany smartfon, który osiąga dobre lub bardzo dobre wyniki we wszystkich obszarach i który mogę polecić bez wahania.

9.1
Nasza ocena
Awatar Timo Altmeyera
autor

Uruchomił stronę techreviewer.de w 2016 roku i od tego czasu jest aktywnym redaktorem wiadomości i raportów z testów we wszystkich dziedzinach technologii.

5 komentarze

5 komentarze

  1. Pytanie

    17. Marzec 2022 12 do: 18

    Czy tylko główny aparat ma stabilizację obrazu, czy pozostałe aparaty też?

    • Tymianek Admin

      20. Marzec 2022 11 do: 45

      Witam, tylko główny aparat jest stabilizowany optycznie.

  2. beza

    25. Marzec 2022 15 do: 48

    Realme GT 2 Pro i ten mają zainstalowaną tę samą kamerę. I odwrotnie, czy to oznacza, że ​​jeśli chcę tylko dobrego aparatu, czy mogę również używać tego? Czyli zdjęcia i filmy wychodzą w identycznej jakości?

    • Tymianek Admin

      27. Marzec 2022 21 do: 16

      Cześć Meringer, niestety nie można tego ogólnie powiedzieć. Identyczny sensor nie oznacza identycznych zdjęć i filmów. Procesor obrazu i oprogramowanie również odgrywają ważną rolę w jakości nagrywania. Nie trzymałem jeszcze w rękach realme GT 2 Pro. Jak tylko to się zmieni, zgłoszę. 🙂.

      • beza

        31. Marzec 2022 18 do: 03

        Jeszcze raz dziękuję Mam teraz 9 Pro+ i jestem z niego bardzo zadowolony pod względem ceny do wydajności. Jakość aparatu jest świetna!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przegląd
producent

realme

Modell

Realme 9 Pro +

Spezifikationen

 Procesor i pamięć 
Procesor: MediaTek Dimensity 920 5G
Karta graficzna: ARM Mali-G68 MC4
Pamięć: 6 GB / 8 GB LPDDR4X + 128 GB / 256 GB UFS2.2
Rozszerzenie pamięci: nie

 Wyświetlacz 
Przekątna ekranu: 6,4 cali
Rozdzielczość wyświetlacza: 2400 x 1080 pikseli
Częstotliwość wyświetlania: 90 Hz
Typ wyświetlacza: AMOLED
Screen Protector: Corning Gorilla Glass 5
Multitouch: palce 10

 Foto 
Główny aparat: 50 MP Sony IMX766 OIS (przysłona f/1.8)
Ultraszerokokątny aparat: 8 MP Sony IMX355 (przysłona 119° - f/2.2)
Aparat makro: 2 MP (przysłona f/2.4)

Przedni aparat: 16 MP (przysłona f / 2.4)

 sieć 
Dual SIM: Tak
Rozmiar karty SIM: Nano SIM
eSIM: Nie.

2G GSM: 850 900 1800 1900 MHz
3G WCDMA: 1/2/4/5/6/8/19
4G LTE FDD: 1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/20/26/28/66
4G LTE TDD: 38/39/40/41
5G NSA / SA: n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40/n41/n77/n78/n66

 Bezprzewodowy 
Wi-Fi: 802.11 a / b / g / n / ac / ax
Bluetooth: 5.2
GPS: Tak
NFC: Tak

 czujniki 
* Czujnik światła otoczenia
* Akcelerometr
* Czujnik zbliżeniowy
* E-kompas
* żyroskop
* Czujnik odcisków palców (na wyświetlaczu)

 akumulator 
Bateria: 4.500 mAh
Funkcja szybkiego ładowania: 60 wat
Sklep Qi: nie

 Inny 
System operacyjny: Android 12 (realmeUI 3)
Dźwięk: słuchawki / głośniki stereo 3.5 mm
Połączenie: USB-C
Rozmiar: 160,2 73,3 x x 7,99 mm
Waga: 182g

Więcej od realme
reklama

GGOBest lipcowy baner