Kontakt z nami

Hej, czego szukasz?

Recenzja Google Pixel 3a XL

Recenzja Google Pixel 3a XL - niedrogie doświadczenie pikseli!

aktualizowany przez Timo Altmeyer 16 lutego 2022 r.

To jest oficjalne! Firma Google wprowadziła niskobudżetową wersję 2019 2018 wydaną na końcu 3 na Google I / O 3. Google Pixel 3a i 399a XL przyjmują unikalną konstrukcję pikseli, aparat Pixel Allroud z inteligentnymi funkcjami AI i nie tylko. Cena zaczyna się od 3 € (RRP). Moje wrażenia z nowego Google Pixel XNUMXa można znaleźć w poniższym teście.

8
Nasza ocena
Technische Daten
Przegląd
producent

Google

Modell

Google Pixel 3a XL

Spezifikationen

 Procesor i pamięć 
Procesor: Qualcomm Snapdragon 670
GPU: Adreno 615
RAM: 4GB (LPDDR4x)
Pamięć wewnętrzna: 64GB (UFS2.1)
Rozszerzenie pamięci: nie

 Wyświetlacz 
Przekątna ekranu: 6 cali
Rozdzielczość wyświetlacza: 2160 x 1080 pikseli
Typ wyświetlacza: OLED
Screen Protector: Dragon Trail
Multitouch: palce 10

 Foto 
Główny aparat: 12.2 Megapixel Sony IMX363
* Przysłona f / 1.8
* Osie 4 OIS
* Tryb AI
* Autofokus
* Dual Tone LED Flash
Aparat przedni: megapiksel 8
* Przysłona f / 2.0
* Naprawiono ostrości
* bokeh
* HDR
* Szeroki kąt 84 °

 sieć 
Dual SIM: nie
Rozmiar karty SIM: Nano SIM
eSIM: Tak

GSM: 850, 900, 1800 i 1900 MHz
UMTS: 1/2/4/5/8
FDD-LTE: 1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/20/25/26/28/32/38/40/41/66

 Bezprzewodowy 
WiFi: 802.11 a / b / g / n / ac MU-MIMO
Bluetooth: 5.0
GPS: Tak

 czujniki 
* Czujnik światła otoczenia
* Akcelerometr
* Czujnik zbliżeniowy
* Czujnik Halla
* E-kompas
* żyroskop
* Czujnik linii papilarnych
* NFC

 akumulator 
Bateria: 3.700 mAh
Szybka opłata: dostawa zasilania 18W
Qi store: Tak

 Inny 
System operacyjny: Android 9 Pie
Połączenie: USB-C (USB 2.0), dźwięk 3.5 mm
Rozmiar: 160.1 76.1 x x 8.2 mm
Waga: 167g

Zakres dostawy

Smartfon 1x
Igła SIM 1x
Kabel ładowania 1x
Ładowarka 1x
Adapter 1x
Słuchawki 1x
Naklejki 1x
Instrukcja obsługi 1x

Google Pixel 3a (XL)

Zaktualizuj październik 2020

Google wykonał kopię zapasową Pixela 3a w lipcu w porównaniu z tegorocznym Pixel 4a zastąpiony. Pozostałe zapasy są nadal dostępne i oferowane po niskich cenach między innymi w MediaMarkt i Saturn. Pixel 3a jest tam obecnie dostępny za jedyne 249 euro. Pixel 3a XL, który poddaliśmy szczegółowemu testowi poniżej, jest dostępny za 289 euro.

Zakładamy, że pozostałe zapasy zostaną wyprzedane w ciągu najbliższych kilku tygodni. Na pewno warto sprawdzić lokalne rynki, bo Pixel 2020a (XL) pozostanie w 3 roku dobrym smartfonem ze średniej półki!

Google Pixel 3a (XL) to nowy budżetowy smartfon wprowadzony na początku października 2018 r. Seria modeli Pixel 3, Chociaż modele Pixel 3 i Pixel 3a nie różnią się wyglądem, istnieją pewne regulacje sprzętowe, aby uzyskać RRP 399 €. Poniżej zajmuję się Google Pixel 3a XL, który mam do testu.

Tutaj możesz kupić Google Pixel 3a.

Projekt, wykonanie i dostawa

Google Pixel 3a XL pozostaje wierny klasycznemu wzornictwu rodziny Pixel. Smartfon dostępny jest w kolorach Just Black i Clearly White. Kolor Not Pink jest zarezerwowany dla Pixela 3 (XL). Smartfon stawia akcenty kolorystyczne w kolorze Clearly White, przycisk włączania/wyłączania świeci w stylowym kolorze pomarańczowym.

Przód Google Pixel 3a XL

Główna różnica między Pixel 3a a Pixel 3 polega na użytych materiałach. Zamiast wysokiej jakości aluminiowej obudowy ze szklanym wycięciem z tyłu, unibody Pixel 3a wykonano w całości z poliwęglanu. Matowa powłoka pozostała i nadal jest bardzo podatna na zarysowania. Waga Google Pixel 3a XL została zmniejszona do 167g dzięki plastikowej obudowie. Wymiary to 160.1 x 76.1 x 8.2 mm.

Przetwarzanie smartfona nie budzi zastrzeżeń. Pomimo plastikowej obudowy Pixel 3a XL jest wysokiej jakości. Ocena IP68 została obniżona. Smartfon nie jest wodoodporny! Dodano również gniazdo audio jack 3.5 mm.

Zakres dostawy obejmuje smartfon, adapter szybkiego przełączania z USB typu A (żeński) na USB typu C (męski), kabel do ładowania i transmisji danych z USB-C na USB-C, słuchawki douszne, SIM - Needle, naklejka i krótki przewodnik.

Google Pixel 3a XL tył

Wyświetlacz

 Pa wycięcie! Google pożegnało się z tym z Pixel 3a XL. Zamiast tego na górze i na dole znajdują się dwa grube czarne paski. Trend bezramkowego ekranu nie dotarł jeszcze do Google. Ale nie należało się tego spodziewać w przypadku budżetowego Pixela 3.

Sam wyświetlacz jest typu OLED i ma przekątną 6 cali i rozdzielczość 2160 x 1080 pikseli. Wyświetlacz chroniony jest przez odporne na zarysowania szkło „Dragon Trail”. Odwzorowanie kolorów jest przyjemne. W momencie dostawy smartfon znajduje się w adaptacyjnym trybie kolorów, który nieznacznie zwiększa zawartość koloru niebieskiego i charakteryzuje się naturalną bielą i szczególnie mocnymi kolorami. Inne tryby kolorów obejmują tryby „Naturalny” i „Wzmocniony”. Ręczny wybór koloru nie jest możliwy.

Jasność wyświetlacza można dostosować do oświetlenia otoczenia za pomocą automatycznego trybu jasności. Możliwe jest również sterowanie ręczne. Maksymalna jasność wyświetlacza jest przekonująca, dzięki czemu wyświetlacz Pixela 3a XL pozostaje dobrze widoczny nawet w słońcu. W ciemności jasność jest zredukowana do minimum bez oślepiania. Dodatkowy tryb nocny i tryb czytania odfiltrowuje zakłócające sen niebieskie komponenty. Powiadomienia przychodzące mogą być pokazywane za pomocą funkcji Always On wyświetlacza. Nie ma diody powiadomień.

Leistung

Wbudowany procesor to Qualcomm Snapdragon 2018, wydany w sierpniu 670 roku. Procesor systemu na chipie wyprodukowany w procesie 10 nm jest podzielony na 2 klastry, składające się z 6 rdzeni Kryo 360 Silver o taktowaniu 1.7 GHz i 2 rdzeni Kryo 360 Gold o taktowaniu maksymalnie 2 GHz. GPU to Adreno 615. Jeśli chodzi o przechowywanie, Google Pixel 3a XL wykorzystuje 4 GB pamięci LPDDR4X i 64 GB pamięci na dane. Nie ma możliwości rozszerzenia pamięci danych za pomocą karty pamięci microSD.

Wydajność w życiu codziennym

Pomimo średniej klasy SoC, Google bardzo dobrze dostosował wydajność Pixel 3a do systemu Android 9. System jest niezwykle łatwy w obsłudze, animacje działają płynnie, a aplikacje są szybko otwierane. Podczas przeglądania zawartość strony internetowej jest szybko budowana i można ją płynnie przewijać. Mobilna gra nie stanowi problemu, o ile grafika jest odpowiednio zmniejszana w wymagających graficznie grach. Nie występuje nieprzyjemny i dławiący system rozwój ciepła pod obciążeniem.

interfejs użytkownika

Smartfon dostarczany jest z systemem Android 9 Pie. Aby zapewnić „doświadczenie czystego Androida”, w systemie są już preinstalowane różne aplikacje Google. Funkcje takie jak Asystent Google, który pomaga użytkownikowi, są mocno zakorzenione w systemie. Funkcja Active Edge sprawia, że ​​rama obudowy jest wrażliwa na nacisk, dzięki czemu można sterować różnymi aplikacjami. Następnie jest Obietnica Google Update. Użytkownicy Pixela są nie tylko jednymi z pierwszych, którzy otrzymują nowe aktualizacje Androida, Google gwarantuje aktualizacje zabezpieczeń i systemu operacyjnego przez okres 3 lat wraz z wypuszczeniem nowych modeli!

Kamera

Uwaga fani fotografii smartfonowej! Co zaskakujące, Google Pixel 3a wykorzystuje ten sam aparat główny, co Google Pixel 3. Pojedynczy aparat główny wykorzystuje 12.2-megapikselowy czujnik obrazu Sony IMX363 z technologią Dual Pixel, rozmiar czujnika 1/2.55" i rozmiar piksela 1.4 μm. Inne cechy tego modelu aparat główny ma przysłonę f/1.8, autofokus z detekcją fazy w dwóch pikselach, optyczną i elektroniczną stabilizację obrazu (OIS i EIS) oraz szeroki kąt 76°. W przednim aparacie są różnice. Zamiast dwóch czujników to tylko jeden 8-megapikselowy czujnik z przysłoną f/2.0, stałą ostrością i szerokim kątem 84°.

W praktyce całość wygląda tak:

łączność

Google Pixel 3a obsługuje pojedynczą kartę nano SIM lub eSIM. Wbudowany modem Cat 11 LTE zapewnia szybkość transmisji do 600 Mbit/s w dół i 75 Mbit/s przy przesyłaniu. Dostępne są następujące częstotliwości i pasma radiotelefonii komórkowej:

  •  GSM: 850, 900, 1,800 i 1,900 MHz
  •  UMTS:  1/2/4/5/8
  •  FDD-LTE:  1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/20/25/26/28/32/38/40/41/66

 Wykonywanie połączeń działa bardzo dobrze z Pixel 3a. Rozmowy mogą być prowadzone wyraźnie i bez szumów w tle. Dobra jest również stabilność połączenia w sieci komórkowej. Telefonowanie przez funkcję głośnomówiącą jest nieco metaliczne i płaskie.

Wi-Fi i Bluetooth

Ze smartfona można korzystać zarówno w sieci Wi-Fi 2.4 GHz, jak i 5 GHz. Moduł WiFi obsługuje protokoły 802.11 a/b/g/n/ac 2x2 MIMO. Obecny jest Bluetooth 5.0 z obsługą kodeków AptX i AptX HD. Pixel 3a XL nie wykazywał żadnych nieprawidłowości ani w sieci WLAN, ani przy aktywnym połączeniu Bluetooth.

GPS i czujniki

Lokalizacja jest określana przez GPS, GLONASS, Galileo i BeiDou. Namiar GPS można znaleźć szybko i dokładnie z dokładnością do kilku metrów. Podczas nawigacji Pixel 3a utrzymuje swoją pozycję dokładnie zarówno na obszarach wiejskich, jak i miejskich.

Pozostałe czujniki obejmują czujnik zbliżeniowy, czujnik światła otoczenia, żyroskop, czujnik przyspieszenia, e-kompas, barometr i czujnik odcisków palców. NFC jest dostępne i może być używane do płatności mobilnych.

akumulator

Google Pixel 3a XL ma baterię o pojemności 3700 mAh. Można go całkowicie naładować w ciągu 18 minut, korzystając z „funkcji szybkiego ładowania” Power Delivery o mocy 170 W. Jeżeli chcemy naładować baterię w 50%, zajmuje to około 70 minut. Przy normalnym użytkowaniu, tj. surfowaniu po Internecie, korzystaniu z telefonu, korzystaniu z YouTube i WhatsApp, możesz spokojnie przetrwać cały dzień. Zaawansowani użytkownicy muszą ładować Pixela 3a XL najpóźniej wieczorem. W porównaniu do Pixela 3 pominięto funkcję ładowania Qi. Zatem ładowanie bezdotykowe nie jest możliwe! 

Recenzja Google Pixel 3a XL

Google Pixel 3a XL

8
ocena
pozytywny

Poręczny projekt
Dobra jakość wykonania
Potężny sprzęt
Obecny system operacyjny Android z gwarancją aktualizacji
Dobre wyposażenie aparatu w tryb nocny
Dobra jakość odbioru (Cat 16 LTE)
Precyzyjny GPS
NFC z opcjami płatności mobilnych

ujemny

Nie jest wodoodporny
Matowe plecy są podatne na zarysowania
Brak diody LED powiadomienia
Brak podwójnej karty SIM
Brak rozszerzenia pamięci
Brak funkcji wideo 4K60

Konkluzja

Google Pixel 3a (XL) nie musi się chować za „starszym bratem”. Oba smartfony różnią się szczególnie szczegółami. Dla osób bez łączności bezprzewodowej, drugiego przedniego aparatu, wysokiej klasy procesora i wodoodpornej obudowy, Pixel 3a (XL) to świetny smartfon klasy średniej.

Awatar Timo Altmeyera

Timo jest założycielem techreviewer.de i prawdziwym ekspertem w dziedzinie technologii. Od smartfonów po e-rowery, od kina domowego po inteligentne domy – zawsze trzyma rękę na pulsie najnowszych trendów.

6 komentarze

6 komentarze

  1. Sebastian

    8. Maj 2019 21 do: 56

    Witam, czy Pixel 3a jest wodoodporny? Byłbym bardzo zainteresowany! Dziękuję Ci.

    • Tymianek Admin

      9. Maj 2019 18 do: 26

      Hej Sebastianie, w przeciwieństwie do Pixela 3, nowe modele 3a nie są wodoodporne (IP68)!

      • Sebastian

        11. Maj 2019 08 do: 37

        W porządku, bardzo dziękuję! Zwykle wolę normalny Pixel 3. W niektórych przypadkach jest on już dostępny za 450 €. Pozdrowienia

  2. x90

    15. Maj 2019 10 do: 28

    Witam, interesuje mnie Pixel 3a, ale mam jeszcze kilka konkretnych pytań. Mam nadzieję że możesz mi pomóc.
    1. Czy Pixel 3a ma również ten tryb nocny normalnego Pixela 3?
    2. Czy Pixel 3a zdobędzie nowy Android Q?
    3. Piszesz, że szybkie ładowanie działa z Power Delivery. A co z Quick Charge firmy Qualcomm, w końcu zainstalowany jest procesor Snapdragon?

    • Tymianek Admin

      16. Maj 2019 09 do: 22

      Hej x90, oczywiście mogę ci pomóc z twoimi pytaniami.
      1. Tryb nocny jest również dostępny w Pixel 3a.
      2. Tak będzie. Android Q Beta dla Pixela 3a rusza w czerwcu.
      3. Szybkie ładowanie nie jest obsługiwane pomimo Snapdragon SoC! Z drugiej strony USB PD to otwarty protokół, z którego można korzystać bez opłat licencyjnych.

      • x90

        23. Maj 2019 22 do: 34

        Znowu ja. Mam to dla mnie i jestem super zadowolony ze smartfona. Aparat jest niesamowity w cenie. Tryb nocny naprawdę na najwyższym poziomie. Brak Quick Charge też mi nie przeszkadza. Dostawa proszku również ładuje się bardzo szybko. Smartfon mogę polecić wszystkim!

Schreibe einen Kommentar

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone * oznakowane

Więcej od Google