Kontakt z nami

Cześć, czego szukasz?

Zdjęcie produktu realme GT Neo2

Recenzja realme GT Neo 2 – smartfon przekonuje!

Raport z testu stworzony przez Timo A. 3 stycznia 2022 r.

Realme GT Neo 2 jest teraz dostępny również w Europie. Wydajna platforma mobilna Snapdragon 870 obiecuje dużą wydajność w aplikacjach i grach. Do tego wyświetlacz Samsung E120 AMOLED 4 Hz, potrójny aparat z aparatem głównym Sony o wysokiej rozdzielczości 64 MP oraz duża bateria 5000 mAh z funkcją szybkiego ładowania SuperDart 65 W, która w pełni naładuje smartfon w zaledwie 35 minut.

Fantazyjny arkusz danych w żaden sposób nie czyni dobrego smartfona. Rzućmy okiem na to, co realme GT Neo 2 robi w praktyce w teście.

Twitter Facebook Co słychać Bufor Przypiąć
8.5
Nasza ocena
326 € amazon.pl
Porównywarka cen
Technische Daten
Przegląd
producent

realme

Modell

Realme GT Neo 2

Spezifikationen

 Procesor i pamięć 
Procesor: Qualcomm Snapdragon 870
GPU: Adreno 650
RAM: 8 GB / 12 GB LPDDR5
Pamięć wewnętrzna: 128GB / 256GB UFS3.1
Rozszerzenie pamięci: nie

 Pokaz 
Przekątna ekranu: 6,62 cali
Rozdzielczość wyświetlacza: 2400 x 1080 pikseli
Częstotliwość wyświetlania: 120 Hz
Typ wyświetlacza: AMOLED (Samsung E4)
Screen Protector: Corning Gorilla Glass 5
Częstotliwość próbkowania: 600 Hz
Multitouch: palce 10

 Foto 
Główny aparat: 64 MP Sony IMX682 (przysłona f / 1.8)
Ultraszerokokątny aparat: 8 MP (przysłona 119° - f/2.3)
Aparat makro: 2 MP (przysłona f/2.4)

Przedni aparat: 16 MP (przysłona f / 2.5)

 sieć 
Dual SIM: Tak
Rozmiar karty SIM: Nano SIM
eSIM: Nie.

GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900
WCDMA: B1/B2/B4/B5/B6/B8/B19
FDD LTE: B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B12/B13/B17/B18/B19/B20/B25/B26/B28/B32/B66
TDD LTE: B34/B38/B39/B40/B41(2496-2690MHz)/B42
5G NSA/SA: n77/78/79/38/40/41(2496-2690MHz)/1/3/5/7/8/20/28

 Bezprzewodowy 
Wi-Fi: 802.11 a / b / g / n / ac / ax
Bluetooth: 5.2
GPS: Tak (podwójna częstotliwość)
NFC: Tak

 czujniki 
* Czujnik światła otoczenia
* Akcelerometr
* Czujnik zbliżeniowy
* E-kompas
* żyroskop
* Czujnik linii papilarnych

 akumulator 
Bateria: 5.000 mAh
Funkcja szybkiego ładowania: 65 wat
Sklep Qi: nie

 Inny 
System operacyjny: Android 11 (realme UI 2.0)
Dźwięk: głośniki stereo
Połączenie: USB-C
Rozmiar: 162.9 75.8 x x 8.6 mm
Waga: 200g

Recenzja: realme GT Neo 2

Udana seria modeli realme GT znów się rozrasta. Nic dziwnego, ponieważ realme to obecnie najszybciej rozwijająca się marka smartfonów na świecie! Po realme GT (na próbę) a latem realme GT Master Edition (na próbę), realme GT Neo 2 pojawi się pod koniec roku.

Oferta (03 stycznia 2022)

W Amazon jest realme GT Neo 2 w Neo Black i Neo Blue z pamięcią 8 + 128 GB ponownie za 369 euro. Sprzedaż i wysyłka realizowane są przez Amazon. Najlepsza cena była ostatnio w Czarny piątek na 339 euro.

Oferta na Amazon

realme GT Neo 2: projekt i wykonanie

Ponownie skupiamy się na niezwykłym designie, który realme osiąga dzięki kolorom „Neo Green”, „Neo Black” i „Neo Blue”. Flagowym kolorem jest „Neo Green”, neonowy odcień zieleni, który w połączeniu z czarnym paskiem wyścigowym i napisem „Dare to Leap” tworzy miejski wygląd. Powierzchnia wszystkich kolorów jest matowa, co w dużej mierze zapobiega powstawaniu nieestetycznych odcisków palców.

Rozpakowywanie testowego smartfona realme GT Neo2

Niestety kupujący nie otrzymują eleganckiego zielonego pudełka. Jest to niejawne w zestawie dla recenzentów.

Szczególnie elegancko prezentuje się nasze urządzenie testowe w kolorze „Neo Black”. Tył jest plastikowy, ale w żaden sposób na to nie wygląda. Powierzchnia jest przyjemnie gładka, ale nie na tyle gładka, żeby smartfon ślizgał się w dłoni. Przyczyniają się do tego również zaokrąglone krawędzie tylnej części obudowy, które zapewniają smartfonowi dobrą przyczepność.

Zakres dostawy smartfona realme GT Neo2

Zakres dostawy oprócz smartfona obejmuje pokrowiec ochronny, kabel do ładowania oraz szybką ładowarkę.

Wymiary urządzenia to 162.9 x 75.8 x 8.6 mm. Waga 200g. Gruba i ciężka waga to głównie zasługa dużej baterii 5000 mAh. Nie ma ochrony przed wodą (stopień ochrony IP). Jakość obróbki jest dobra i odpowiada przedziałowi cenowemu.

realme GT Neo 2: Wyświetlacz

W bezpośrednim porównaniu z realme GT, realme poprawiło wyświetlanie realme GT Neo 2 w kilku punktach. Przekątna ekranu wyświetlacza Samsung E4 AMOLED wzrosła z 6,43 cala do 6,62 cala. Rozdzielczość ekranu pozostała taka sama przy 1080 x 2400 pikseli (FHD+), ale nie ma wady pod względem ostrości obrazu ze względu na większy rozmiar ekranu. Dzięki 397 PPI wyświetlacz jest nadal ostry jak brzytwa.

wyświetlacz testowy realme GT Neo2 z przodu.

Wyraźny wyświetlacz AMOLED o ostrej jak brzytwa rozdzielczości.

Częstotliwość odświeżania 120 Hz sprawia, że ​​wyświetlacz jest wyjątkowo płynny. Niestety nadal występują drobne problemy z automatyczną regulacją częstotliwości odświeżania. W niektórych aplikacjach i grach jest to ograniczone tylko do 60 Hz, choć teoretycznie byłoby możliwe więcej. W systemie 120 Hz są w pełni odtwarzane przez cały czas. Wysoka częstotliwość próbkowania 600 Hz zapewnia graczom wartość. Im wyższa częstotliwość próbkowania, tym szybciej wyświetlacz reaguje na dotyk, co jest zdecydowanie zaletą w grach mobilnych.

wyświetlacz testowy realme GT Neo2 z boku.

Dzięki częstotliwości odświeżania 120 Hz wyświetlacz jest super płynny i nie ma efektu spływania.

Nowością jest także obsługa treści HDR10+. Realme określa maksymalną jasność wyświetlacza na 1300 nitów, co oznacza, że ​​realme GT Neo 2 ma najjaśniejszy wyświetlacz, jaki kiedykolwiek został wbudowany w smartfon realme. Wyświetlacz można bez problemu odczytać na świeżym powietrzu i w słońcu. Wyświetlacz pokrywa 3 procent przestrzeni kolorów DCI-P100. Wyświetlacz typu AMOLED sprawia, że ​​kolory są szczególnie mocne, a kontrast prawie nieskończony.

realme GT Neo 2: wydajność i interfejs użytkownika

Wbudowana platforma mobilna Snapdragon 870 firmy Qualcomm sprawia, że ​​realme GT Neo 2 jest przystępnym cenowo smartfonem wyższej klasy. Chip, wyprodukowany w procesie 7 nm, działa szczególnie wydajnie i zapewnia wystarczającą wydajność do wszystkich codziennych zadań.

Realme GT Neo2 Snapdragon 870

Jest to możliwe dzięki 8-rdzeniowemu procesorowi (1x Cortex-A77 z 3,1 GHz, 3x Cortex-A77 z 2,4 GHz i 4x Cortex-A55 z 1,8 GHz) oraz GPU Adreno 650. Modem Snapdragon X5 umożliwia szybką komunikację komórkową LTE i 55G. Na górze jest wystarczająco dużo pamięci z 8 GB lub 12 GB pamięci LPDDR5 oraz 128 GB lub 256 GB pamięci UFS3.1 na dane. Rozszerzenie pamięci danych za pomocą karty pamięci microSD nie jest obsługiwane.

W benchmarku realme GT Neo 2 musi pozostawać w tyle za starszym realme GT ze Snapdragonem 888, ale ta różnica nie jest w żaden sposób zauważalna w codziennym użytkowaniu. System może działać płynnie przez cały czas, aplikacje i gry uruchamiają się szybko i działają płynnie.

Smartfon został dostarczony z realme UI 2.0, opartym na systemie Android 11. Nowy interfejs realme UI 3.0 z systemem Android 12 zostanie wkrótce udostępniony jako aktualizacja.

realme GT Neo 2: potrójny aparat 64MP

Spojrzenie na arkusz danych pokazuje, że firma realme zastosowała potrójną kamerę i przednią kamerę realme GT prawie 1:1 do realme GT Neo 2. Główny aparat wykorzystuje ten sam 64-megapikselowy czujnik obrazu Sony IMX682 z przysłoną f/1.8, ultraszerokokątny aparat 8 MP z szerokim kątem 119° i przysłoną f/2.3 oraz aparat makro 2 MP z przysłoną f/2.4. Przedni aparat ma rozdzielczość 16MP i wykorzystuje przysłonę f/2.5.

Test kamery realme GT Neo2

W tym miejscu chcielibyśmy również odnieść się do naszego  Przetestuj realme GT  wspominać. Smartfon korzysta z identycznego systemu kamer i osiąga bardzo podobne wyniki. Niewielkie różnice dotyczą przetwarzania oprogramowania.

Jakość nagrywania z głównej kamery jest przekonująca w dobrych warunkach oświetleniowych. Szczegóły są dobrze uchwycone, a obraz jest przyjemnie ostry. Z dynamiką też nie ma nic złego. Kamera radzi sobie z podświetleniem. Tryb (automatyczny) HDR wymaga interwencji bardzo rzadko. Kolory wyglądają realistycznie, z lekko wzmocnioną nutą.

Ultraszerokokątny aparat zapewnia jakość nagrywania na średnim poziomie klasy średniej. Jak widać, nagrania są nieco ciemniejsze i przesunięte kolorystycznie. Jednak przykładowe zdjęcie zostało zrobione o zmierzchu.

Zachód słońca z głównej kamery realme GT Neo2

W słabych warunkach oświetleniowych główny aparat nadal rejestruje wystarczającą ilość światła, aby zapewnić dość przydatne nagrania. Szum obrazu wciąż jest ograniczony, ale brak stabilizacji obrazu sprawia, że ​​robienie ostrych zdjęć jest coraz trudniejsze. Tryb nocny jest bardzo pomocny w utrzymaniu dobrej jakości nagrywania.

Przedni aparat realme GT Neo 2: 16MP

Firma Realme umieściła przedni aparat 16 MP w „dziurku”. Jakość nagrywania jest imponująca. Zdjęcia są przyjemnie jasne i pokazują mocne, ale naturalne odwzorowanie kolorów. Aby uzyskać rozmyte tło, możesz łatwo przełączyć się na tryb portretowy (bokeh). Rozmycie tła nie jest zbyt agresywne i jest czysto oddzielone od pierwszego planu.

Przednia kamera nagrywa filmy w maksymalnej rozdzielczości 1080p i do 30 klatek na sekundę.

realme GT Neo 2: Łączność

Realme GT Neo 2 bardzo dobrze sprawdza się w komunikacji mobilnej. Odbiór był stabilny przez cały czas testu, a jakość głosu była doskonała. To samo dotyczy odbioru WLAN (WiFi 6), który ma dobrą siłę sygnału i wysoką przepustowość danych. Bluetooth jest dostępny w wersji 5.2.

Powrót do smartfona realme GT Neo2.

Nawigacja z realme GT Neo 2 również przebiegała bez żadnych przeszkód. Dzięki podwójnemu GPS dokładna pozycja znajduje się w ułamkach sekundy. Podczas nawigacji nie było żadnych odchyleń od trasy.

spód smartfona realme GT Neo2 z USB-C.

 NFC jest dostępne, dzięki czemu możliwe są również płatności mobilne za pomocą Google Pay. Wbudowany skaner linii papilarnych niezawodnie odblokowuje smartfon. Pozycja przycisku zasilania, który jest nieco wyższy, kryje w tym miejscu mały punkt krytyczny. Podczas chwytania i włączania kciuk nie sięga równie dobrze do skanera linii papilarnych.

top smartfona realme GT Neo2.

Realme GT Neo 2 generuje dźwięk stereo za pomocą małżowiny usznej. Dźwięk jest zrównoważony, a głośność wystarczająca. Realme tym razem obeszło się bez złącza słuchawkowego 3.5 mm.

realme GT Neo 2: bateria

Bateria o pojemności 5000 mAh (2x 2500 mAh) zapewnia realme GT Neo 2 bardzo dobrą żywotność baterii. Przeciętny użytkownik, który używa smartfona do telefonowania, przeglądania stron internetowych, mediów społecznościowych i oglądania filmów tu i tam, ma średni czas działania wynoszący 2 ½ dnia. Intensywni użytkownicy, którzy lubią grać w gry mobilne, również powinni przeżyć dzień bez żadnych problemów.

smartfon realme GT Neo2 z powrotem na pudełku.

65-watowa technologia szybkiego ładowania „SuperDart” w pełni naładuje smartfon w około 37 minut. Wymagana do tego szybka ładowarka znajduje się w zakresie dostawy. Ładowanie bezprzewodowe Qi nie jest obsługiwane.

Porównywarka cen

ikonaMagazyn niemiecki
ikonaCzas dostawy 2-5 dni robocze
326,48 €
ocena
pozytywny

Szykowny design i dobre wykonanie
Wyświetlacz AMOLED z częstotliwością odświeżania 120 Hz
Wysoka wydajność w aplikacjach i grach
Użyteczna kamera główna i przednia
Stabilny interfejs użytkownika Androida 11
Dobra jakość komórkowa (5G, VoLTE, VoWiFi)
Dobry dźwięk stereo
NFC do płatności zbliżeniowych
Dobra żywotność baterii i krótki czas ładowania

ujemny

Brak ochrony IP
Brak rozszerzenia pamięci
Jakość nagrywania ultraszerokokątna i makro kamera

Konkluzja

Za mniej niż 400 euro smartfon oferuje doskonałą wydajność na co dzień. Niezależnie od tego, czy jest to aplikacja, czy wymagająca gra mobilna. Dzięki wysokiej wydajności Snapdragon 870 użytkownicy mają gwarancję, że otrzymają wartość pieniężną.

Wyświetlacz AMOLED o wysokiej rozdzielczości, który jest wyraźny i wyjątkowo płynny w działaniu dzięki częstotliwości odświeżania 120 Hz, również był przekonujący. Właściwości komunikacji mobilnej realme GT Neo 2 są dobre. Głośniki stereo zapewniają zrównoważony dźwięk.

Główny aparat jest na dobrym średnim poziomie. Zdjęcia są ostre, bogate w szczegóły i skoordynowane kolorystycznie. Nadal jest miejsce na ulepszenia w przypadku aparatu ultraszerokokątnego i aparatu makro. Z kolei przedni aparat zapewnia przydatne selfie.

Stosunek ceny do wydajności realme GT Neo 2 jest słuszny, a smartfon godny polecenia.

8.5
Nasza ocena
autor

Uruchomił stronę techreviewer.de w 2016 roku i od tego czasu jest aktywnym redaktorem wiadomości i raportów z testów we wszystkich dziedzinach technologii.

3 komentarze

3 komentarze

  1. stycznia

    21. Luty 2022 16 do: 42

    Witam i bardzo dziękuję za szczegółowy test. Obecnie szukam nowego smartfona, a Neo 2 jest na mojej krótkiej liście. Z raportu z testów wynika, że ​​wkrótce nastąpi aktualizacja do Androida 12. Byłoby dla mnie bardzo ważne, żeby wiedzieć, kiedy to nastąpi i czy Androida 13. można się jeszcze spodziewać.

  2. Robi

    29. Marzec 2022 21 do: 34

    Czy smartfon ma wyświetlacz LTPO?

    • Tymianek Admin

      8. Kwiecień 2022 um 23: 41

      Witam Robi, smartfon nie ma wyświetlacza LTOP.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przegląd
producent

realme

Modell

Realme GT Neo 2

Spezifikationen

 Procesor i pamięć 
Procesor: Qualcomm Snapdragon 870
GPU: Adreno 650
RAM: 8 GB / 12 GB LPDDR5
Pamięć wewnętrzna: 128GB / 256GB UFS3.1
Rozszerzenie pamięci: nie

 Pokaz 
Przekątna ekranu: 6,62 cali
Rozdzielczość wyświetlacza: 2400 x 1080 pikseli
Częstotliwość wyświetlania: 120 Hz
Typ wyświetlacza: AMOLED (Samsung E4)
Screen Protector: Corning Gorilla Glass 5
Częstotliwość próbkowania: 600 Hz
Multitouch: palce 10

 Foto 
Główny aparat: 64 MP Sony IMX682 (przysłona f / 1.8)
Ultraszerokokątny aparat: 8 MP (przysłona 119° - f/2.3)
Aparat makro: 2 MP (przysłona f/2.4)

Przedni aparat: 16 MP (przysłona f / 2.5)

 sieć 
Dual SIM: Tak
Rozmiar karty SIM: Nano SIM
eSIM: Nie.

GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900
WCDMA: B1/B2/B4/B5/B6/B8/B19
FDD LTE: B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B12/B13/B17/B18/B19/B20/B25/B26/B28/B32/B66
TDD LTE: B34/B38/B39/B40/B41(2496-2690MHz)/B42
5G NSA/SA: n77/78/79/38/40/41(2496-2690MHz)/1/3/5/7/8/20/28

 Bezprzewodowy 
Wi-Fi: 802.11 a / b / g / n / ac / ax
Bluetooth: 5.2
GPS: Tak (podwójna częstotliwość)
NFC: Tak

 czujniki 
* Czujnik światła otoczenia
* Akcelerometr
* Czujnik zbliżeniowy
* E-kompas
* żyroskop
* Czujnik linii papilarnych

 akumulator 
Bateria: 5.000 mAh
Funkcja szybkiego ładowania: 65 wat
Sklep Qi: nie

 Inny 
System operacyjny: Android 11 (realme UI 2.0)
Dźwięk: głośniki stereo
Połączenie: USB-C
Rozmiar: 162.9 75.8 x x 8.6 mm
Waga: 200g

Więcej od realme
reklama

Baner Majowy Urtopii

Baner GGOBest May